Relikvije dvoje malih pastira iz Fatime, svetih Franje i Jacinte Marto, ukradene su iz crkve u Veroni dok su bile na putovanju kroz Italiju, donosi Crux. Otac Andrea Ronconi je jučer izjavio kako su dijelovi odjeće portugalskih pastira, koji su 2017. godine proglašeni svetima, ukradeni prošle srijede.

Ovaj svećenik iz župe Svetog Josipa Božanskog radnika je izjavio kako je zbog krađe „tužan i zgrožen”. Dodao je kako su ukradeni i kruna te krunica koje u se nalazile na kipu Majke Božje Fatimske. Policija traga za dvojicom sumnjivaca.

Inače, vatikanska Kongregacija za proglašenje svetih je 2017. godine izdala dokument s novim naputcima o štovanju svetačkih relikvija u kojem je, između ostaloga, objašnjen postupak koji valja poštovati prilikom hodočašća relikvija. U tom dokumentu također stoji kako su trgovina i prodaja relikvija apsolutno zabranjene.

Majka Božja se bratu i sestri, Franji i Jacinti Marto, u Fatimi ukazala 13. svibnja 1917. godine. S njima je bila i njihova sestrična Lucija Dos Santos, koja je preminula 2005. godine u 99. godini života. Franjo i Jacinta su pak preminuli još kao djeca, u vrijeme epidemije Španjolske gripe. Tada su imali 11 i 10 godina.

Bitno.net