Sedam godina nakon što je talijanski svećenik, pater Paolo Dall’Oglio, u Rimu je organiziran je susret sjećanja na ovog hrabrog svećenika, javlja CNA. Pater Paolo Dall’Oglio je otet 29. srpnja 2013. godine, a godinama se nije znalo gotovo ništa o njegovoj sudbini. Pojavile su se nagađanja kako je ubijen 2013. godine.

„Moja molba je da ne zaboravite Siriju“, izjavila je na konferenciji njegova starija sestra Immacolata Dall’Oglio. U ratu u Siriji, koji je započeo 2011. godine, ubijeno je oko 380 tisuća ljudi, a 7.6 milijuna ljudi je iseljeno. „Kako bi se prisjetili Paola, moramo se prisjetiti Sirijaca“, izjavio je pater Camilo Raipamonti, voditelj talijanske Isusovačke službe za izbjeglice.

Pater Federico Lombard, SJ, predsjednik Fondacije “Joseph Ratzinger Benedikt XVI.”, izjavio je kako njegova predanost ljudima u Siriji može se usporediti s redovnicima koji su postali mučenici. Dodao je kako pater Dall’Oglio i dalje nadahnjuje brojne ljude, posebice Muslimane, „s kojima nas je učio voditi dijalog i biti u solidarnosti u potrazi za pravdom i mirom“.

Pater Dall’Oglio je redovito objavljivao članke u talijanskom magazinu Popoli i napisao je nekoliko knjiga. Paolo Ruffini, pročelnik vatikanskog Dikasterija za komunikacije, nazvao ga je “velikim komunikatorom i novinarom”.

Ovaj svećenik je u Siriji doputovao 1982. godine kako bi u ruševini samostana Deir Mar Musa iz šestog stoljeća, u sirijskoj pustinji, 50 kilometara sjeverno od Damaska, proživio svoje duhovne vježbe.

Potresen građanskim ratom u susjednom Libanonu, odlučio je stvoriti zajednicu redovnika i redovnica posvećenih molitvi, gostoljubivosti i dijalogu s islamom. Zajednicu u Deir Mar Musi je nazvao “al-Khalil”, što je naslov kojim je Bog u Kur’anu nazvao Abrahama: “prijatelj Božji” koji je pozdravio stranca. Do 1991. zajednica Deir Mar Musa je postala dom za sve obližnje stanovništvo. Na tisuće kršćana, koji čine oko 10 posto stanovništva Sirije, posjetilo je to mjesto.

U srpnju 2013. svećenik je otišao u jedan grad na sjeveru Sirije koji danas drže džihadisti kako bi tamo pregovarao s kurdskim pobunjenicima o prekidu sukoba i od tada ga više nitko nije vidio. Godine 2015. godine se pojavila informacija kako je svećenik zatvoren, ali još uvijek živ. U borbu za njegovo oslobađanje uključila se svećenikova obitelj, talijanska vlada, ali i sam Sveti Otac.

Podsjetimo, papa Franjo se u siječnju 2019. godine susreo s obitelji otetog svećenika. Tom prilikom je primio njegovu majku, četiri sestre i brata.

U veljači 2019. godine čak se pojavila informacija da je isusovac možda živ. ISIS je tada objavio imena trojice zatočenika (talijanskog svećenika, britanskog novinara Johna Cantilea te jedne medicinske sestre s Novog Zelanda) koje teroristi koriste kao taoce u pregovorima pokušavajući spriječiti uništenje preostalih dijelova teritorija koje još uvijek drže pod kontrolom.

Međutim, Tiskovni ured Svete Stolica je obavijestio kako nema službenu potvrdu o sudbini talijanskog isusovca, ali navode kako se „mole da bi otac Paolo mogao biti živ“.

Apostolski nuncij u Damasku, kardinal Mario Zenari, tada je izjavio kako postoji nekoliko verzija priče, ali niti jedna nije konkretna. Dodao je kako nije izgubio nadu te kako treba čekati. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je rekao kako se nada da će ove vijesti biti potvrđene, ali kako ne postoji nijedan dokaz koji ide u prilog činjenici kako su ove vijesti pouzdane.