Talijanski isusovac otac Paolo Dall’Oglio, koji je 2013. godine nestao u Siriji, mogao bi biti živ, donosi Vatican News. Naime, ISIS je ovih dana objavio imena trojice zatočenika (talijanskog svećenika, britanskog novinara Johna Cantilea te jedne medicinske sestre s Novog Zelanda) koje teroristi koriste kao taoce u pregovorima pokušavajući spriječiti uništenje preostalih dijelova teritorija koje još uvijek drže pod kontrolom.

The Times je izvijestio kako ISIS zahtijeva dogovor s kurdsko-arapskim snagama, koje ih okružuju i podupiru SAD, tražeći siguran prolaz u zamjenu za oslobađanje talaca.

Pater Paolo Dall’Oglio je otet 29. srpnja 2013. godine, a godinama se nije znalo gotovo ništa o njegovoj sudbini. Ovaj svećenik je u Siriji doputovao 1982. godine kako bi u ruševini samostana Deir Mar Musa iz šestog stoljeća, u sirijskoj pustinji, 50 kilometara sjeverno od Damaska, proživio svoje duhovne vježbe.

Potresen građanskim ratom u susjednom Libanonu, odlučio je stvoriti zajednicu redovnika i redovnica posvećenih molitvi, gostoljubivosti i dijalogu s islamom. Zajednicu u Deir Mar Musi je nazvao “al-Khalil”, što je naslov kojim je Bog u Kur’anu nazvao Abrahama: “prijatelj Božji” koji je pozdravio stranca. Do 1991. zajednica Deir Mar Musa je postala dom za sve obližnje stanovništvo. Na tisuće kršćana, koji čine oko 10 posto stanovništva Sirije, posjetilo je to mjesto.

Samostan je postao simbol tolerancije, a talijanski svećenik je muslimane uvijek pozdravljao na lokalnom dijalektu i pozvao ih da im se pridruže u objedu tumačeći monašku tradiciju da svakog gosta treba primiti kao samoga Isusa. Pater Paolo postio je za vrijeme ramazana i učio je kako kršćani ne bi trebali samo tolerirati muslimane, već ih voljeti.

U srpnju 2013. svećenik je otišao u jedan grad na sjeveru Sirije koji danas drže džihadisti kako bi tamo pregovarao s kurdskim pobunjenicima o prekidu sukoba i od tada ga više nitko nije vidio. Godine 2015. godine se pojavila informacija kako je svećenik zatvoren, ali još uvijek živ. U borbu za njegovo oslobađanje uključila se svećenikova obitelj, talijanska vlada, ali i sam Sveti Otac.

„Vratite slobodu pateru Paolu Dall’Ogliu i drugim otetim osobama u Siriji“, izjavio je papa Franjo 26. srpnja 2015. za vrijeme nedjeljnog Angelusa.

Asia News je objavio kako njihovi izvori tvrde da Kurdi poriču pregovore oko oslobođenja isusovca te kako nije poznata njegova sudbina. Međutim, Tiskovni ured Svete Stolica je obavijestio kako nema službenu potvrdu o sudbini talijanskog isusovca, ali navode kako se „mole da bi otac Paolo mogao biti živ“.

Apostolski nuncij u Damasku, kardinal Mario Zenari, izjavio je kako postoji nekoliko verzija priče, ali niti jedna nije konkretna. Dodao je kako nije izgubio nadu te kako treba čekati. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je rekao kako se nada da će ove vijesti biti potvrđene, ali kako ne postoji nijedan dokaz koji ide u prilog činjenici kako su ove vijesti pouzdane.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net