paolo

Prošli tjedni su bili dramatični i tragični za p. Paola Dall’Oglia, 58-godišnjeg talijanskog isusovca koji je govorio talijanski, engleski, francuski, i arapski, a citirao Kur’an jednostavno kao evanđelja. U Siriju je prvi put stigao 1982. godine kako bi u ruševini samostana Deir Mar Musa iz šestog stoljeća u sirijskoj pustinji, 50 km sjeverno od Damaska, proživio svoje duhovne vježbe.

Potresen građanskim ratom u susjednom Libanonu, odlučio je stvoriti zajednicu redovnika i redovnica posvećenih molitvi, gostoljubivosti i dijalogu s islamom. Zajednicu u Deir Mar Musi je nazvao “al-Khalil”, što je naslov kojim je Bog u Kur’anu nazvao Abrahama: “prijatelj Božji” koji je pozdravio stranca. Do 1991. zajednica Deir Mar Musa je postala dom za svo obližnje stanovništvo. Na tisuće kršćana, koji čine oko 10% stanovništva Sirije, posjetilo je to mjesto. Razne grupe muslimana, u Siriji većina, popele su se stotinama hodočasničkih stepenica kako bi uživali u pogled koji odande puca na pustinjsku dolinu. Samostan je postao i turistički poznat. Posjetitelji bi, u zamjenu za večeru i noćenje, pomogli u kuhanju i čišćenju.

Malo po malo p. Paolo je uspio poboljšati odnose između različitih sirijskih vjerskih zajednica koji su živjeli u harmoniji, ali i u međusobnom nepoznavanju. Na seminarima je okupljao muslimane i kršćane pretvarajući samostan u simbol tolerancije. Pozdravio bi muslimane na lokalnom dijalektu i pozvao ih da im se pridruže u objedu tumačeći monastičku tradiciju da svakog gosta treba primiti kao samoga Isusa. P. Paolo postio je za vrijeme Ramazana i učio je da kršćani ne bi trebali samo tolerirati muslimane, već ih voljeti. I muslimani i kršćani nazivali su ga “Abuna Paolo”, “Naš otac, Paolo, što je kombinacija njegovog arapskog i talijanskog imena.”

Prošli mjesec p. Paolo otišao je u jedan grad na sjeveru Sirije koji danas drže džihadisti kako bi tamo pregovarao s kurdskim pobunjenicima o prekidu sukoba. Od tada ga više nitko nije vidio. Britanska organizacija Syrian Observatory for Human Rights tvrdi da su p. Paola Dall’Oglia pogubili džihadski pobunjenici u Raggi gdje je bio zatočen više od dva tjedna. Sirijski oporbeni aktivist Salam Kawakibi izvijestio je: “Otac Paolo dobrovoljno je otišao u sjedište ISIS-a [Islamska država Irak i Levant] kako bi pregovarao o oslobađanju talaca i primirju između islamističkih pobunjenika i lokalnih Kurda. Također je s njima želio pregovarati o njihovoj viziji države: ISIS se bori za stvaranje islamske države u Siriji. Većina njihovih boraca nisu Sirijci i sirijski narod s njima se ne slaže. Oni ne znaju da su u tom društvu kršćani i muslimani živjeli zajedno već stotinama godina bez ikakvih sukoba; ISIS je došao iz inozemstva s vrlo ekstremnim vizijama izgradnje vlastitog društva”.

Izvor: www.isusovci.hr