Nezavisne klinike za pobačaje zatvaraju se velikom brzinom diljem SAD-a. Zaključak je to posljednjeg izvještaja Abortion Care Networka, mreže pružatelja pobačaja koji nisu dio lanca Planned Parenthood.

U nezavisnim klinikama se izvrši više od 50 posto svih pobačaja u Americi, a od 2012. zatvorilo ih se oko jedne trećine. Trenutno ih ima 334.

Prema spomenutom izvještaju, nezavisni klinike obavljaju veliku većinu kasnih pobačaja, njih čak 94 posto. U tu kategoriju su uvršteni pobačaji nakon 22. tjedna trudnoće.

Istovremeno, novootvorenih centara je iznimno malo.

Autori izvještaja za takve trendove okrivljuju pro-life zakone i aktivnosti pro-life organizacija.

“Političari koji se bore protiv pobačaja dugo su uvodili značajna ograničenja kako bi pokušali ugasiti nezavisne pružatelje pobačaja”, rekla je izvršna direktorica Abortion Care Networka, Nikki Madsen, za CBS News. “Od 2010., političari koji se bore protiv pobačaja usvojili su više od 400 zakona kojima se pokušava rad klinika za pobačaje učiniti preskupim ili logistički nemogućim”, dodala je.

Prema pisanju Life Newsa, navedeni zakoni samo reguliraju da klinike za pobačaje moraju osigurati temeljne standarde po pitanju sigurnosti i zdravlja, kako se ne bi ponovili slučajevi poput zloglasnog slučaja Kermita Gosnella čija klinika nije bila podvrgnuta inspekciji više od deset godina.

Prema istraživanju koje je ranije ove godine napravila pro-life organizacija Operation Rescue, prošle je godine zatvoreno 40 klinika za pobačaje. Njihovo je istraživanje uključivalo i klinike Planned Parenthooda.

Operation Rescue navodi kako je industrija pobačaja u značajnom opadanju još od 1990-ih. Godine 1991. u Americi je bilo 2176 klinika za pobačaje, dok ih je danas 697.

Ivo Džeba | Bitno.net