Prije više od 160 godina, točnije 1858. godine, Blažena Djevica Marija se u Lurdu ukazala malenoj djevojčici Bernardici Soubirous. Na mjestu ukazanja je uskoro nastalo svetište u koje su sve do nedavno dolazili milijuni hodočasnika iz svih dijelova svijeta, a na tisuće bolesnika je ozdravilo.

Međutim, dvije godine nakon 150. obljetnice ukazanja, svetište je zbog koronavirusa u ožujku ove godine po prvi puta u svojoj povijesti zatvoreno za hodočasnike. Premda je svetište sredinom svibnja ponovno otvoreno, broj hodočasnika je zbog strogih mjera ograničen.

Danas će biti pokrenut projekt e-hodočašća pod nazivom „Lourdes United“. Iz svetišta će se svakoga dana emitirati 15-satni program, a uključivat će prijenos svetih misa, molitve krunice i drugih molitvi na deset svjetskih jezika.

U programu će se prenositi i svjedočanstva vjernika o iskustvima i značaju Lurda za njihove živote. Vatican News piše kako će vjernici govoriti o „solidarnosti, bratstvu, posvećenju, pomoći, nadu i njihovoj potrazi za smislom života“. Program će se emitirati svakoga dana od 7 do 22. Očekuje se da će ga pratiti milijuni vjernika iz svih dijelova svijeta.

Lurd je jedno od najpopularnijih marijanskih svetišta nas svijetu u kojemu svake godine više od sto tisuća volontera dočekuje 5 milijuna hodočasnika,  a među kojima ima više od pedeset tisuća bolesnika.

U izjavi objavljenoj na službenoj mrežnoj stranici sam kako će kampanja „Lourdes United“ povezati sve one vjernike diljem svijeta koji u Lourdesu prepoznaju svjetionik vjere, predanja, dijeljenja i nade“.

„Svijet je suočen s neviđenom ekonomskom i društvenom krizom povezanom sa snažnom željom za otkrivanjem smisla u svemu onome što se do sada dogodilo. Bratstvo, darežljivost i nada koje je Svetište donosilo protekle 162 godine nikada nisu bili potrebniji. Stotine tisuća poruka, vapaja za pomoći, vapaja boli, ali i svjedočanstva nade i dalje dolaze do Lourdesa“, stoji u poruci organizatora kampanje online hodočašća.

Program e-hodočašća možete pratiti ovdje: