U subotu 1. svibnja u Kini je stupio na snagu novi pravilnik koji ojačava komunističku kontrolu nad vjerskim zajednicama u zemlji.

Dokument naslova “Administrativne mjere za vjersko osoblje” prvotno je objavljen u studenom 2020., a konačna verzija je izdana je u veljači ove godine.

Njime se od svih vjerskih službenika, uključujući biskupe, svećenike, budističke redovnike i ostale koji drže bilo kakvu vjersku službu, traži da budu službeno registrirani. Svi će oni biti upisani u bazu podataka koja će sadržavati informacije o kaznama i nagradama koje su im izrečene te detalje o tome je li im ukinuta mogućnost djelovanja u Kini.

Nova pravila također određuju da vjerski službenici moraju “voljeti domovinu, podupirati vodstvo Komunističke partije Kine, podupirati socijalistički sustav i poštivati Ustav, zakone, regulacije i pravila”.

Od njih se traži da “prakticiraju temeljne vrijednosti socijalizma, pridržavaju se principa neovisnosti i samoupravljanja vjere i prihvaćaju vjersku politiku Kine, skrbeći za nacionalno jedinstvo, etničko jedinstvo, vjerski sklad i društvenu stabilnost”.

Vjerski službenici su prema novim pravilima dužni boriti se protiv “nezakonitih vjerskih aktivnosti i vjerskog ekstremizma te odupirati se infiltraciji stranih sila koje se koriste religijom”.

Prema pisanju Cruxa, za katolike ova posljednja odredba zabranjuje svećenicima koji su članovi državnog Katoličkog patriotskog udruženja (CCPA) bilo kakav oblik zajedništva s “neslužbenom” podzemnom Crkvom u zemlji. Čak i biskupi koji poštuju vladine odredbe mogu obnašati svoju službu tek nakon registracije kod državnih regulativnih tijela.

Izvor iz Crkve, koji je u veljači govorio za Pillar kazao je da su nova pravila razrađenija od prethodnih, ali da su ipak primarno usmjerena na druge vjerske zajednice. Točke koje se odnose na “dominaciju stranih sila”, navodi izvor, nisu usmjerene na katolike, nego na “podzemne protestantske kućne crkve”, koje su često osnovane posredstvom SAD-a, zahtijevaju odricanje od članstva u Komunističkoj partiji i javno obznanjivanje preobraćenja.

Kineski komunistički dužnosnici katoličkim su vođama navodno potvrdili da nova pravila “ne zadiru” u dogovor Kine i Vatikana po pitanju imenovanja biskupa te da “biskupska konferencija neće postavljati biskupe bez papinske punomoći”.