Trumpova administracija je u petak predstavila nove savezne propise prema kojima klinike za pobačaje neće moći dobivati sredstva iz programa Title X. Očekuje se da će zbog takve odluke organizacija Planned Parenthood ostati bez državnih subvencija u iznosu od 60 milijuna dolara godišnje.

Američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je 22. veljače predstavilo konačnu verziju „Pravila o zaštiti života“. „Trumpova administracija je danas poduzela imperativni prvi korak u pravom smjeru kojim se sprječava zlouporaba sredstava iz X programa od strane onih koji promoviraju i profitiraju od pobačaja“, izjavila je za CNA Jeanne Mancini, predsjednica američkog Hoda za život.

“Pobačaj ne predstavlja zdravstvenu zaštitu, ali savezna vlada je desetljećima dobrovoljno podržavala pobačaj subvencionirajući tu industriju milijunima dolara godišnje“, dodala je Mancini. Title X je savezni program iz 1965. godine kojim se siromašnim građanima subvencionira obiteljsko planiranje i razne preventivne zdravstvene usluge, uključujući i kontracepciju. Ovaj se program često ažurirao i podlijegao novim propisima.

„Pravilo o zaštiti života“, između ostalih odredbi, zahtijeva fizičko i financijsko razdvajanje između primatelja sredstava iz programa Title X i objekata koji obavljaju pobačaje. Klinike koje obavljaju savjetovanja o pobačaju i dalje imaju pravo na sredstva. Dosadašnji propisi, koji su bili na snazi još od predsjednika mandata Billa Clintona, su čak od primatelja sredstava zahtijevali da svoje pacijente upućuju na pobačaje. Inače, američki predsjednik Donald Trump je još u svibnju 2018. godine priopćio kako je njegova administracija predložila pravilo koje će Planned Parenthoodu onemogućiti primanje sredstava iz programa Title X. „Američki porezni obveznici su desetljećima bili nepravedno prisiljeni subvencionirati industriju pobačaja kroz fondove programa Title X“, rekao je Trump prošle godine.

Inače, organizacija Planned Parenthood i dalje ostvaruje pravo na sredstva iz saveznih fondova koji nisu dio projekta Title X. Inače, ovaj najveći pružatelj pobačaja u Americi samo prošle godine je od države primio više od 500 milijuna dolara.

Organizacija Planned Parenthood, koja se predstavlja kao „pouzdani pružatelj zdravstvene skrbi“ i „najveći izvršitelj pobačaja u SAD-u“, objavila je svoj godišnji izvještaj prema kojem je u protekle dvije godine porastao broj pobačaja ali i prihod PP-a, dok je broj posvojenja u značajnom padu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net