„Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri u čistoći.“ (1 Tim 4,12)

Foto: Shutterstock.com

Imam jednu tajnu.

Kada sam bio malo dijete običavao sam otići u svoju sobu, zatvoriti vrata i šaptati Bogu da na Zemlju pošalje osobu koja bi riješila probleme svijeta. Pomalo luckasto, znam (pogotovo zato što je već poslao nekoga!). Ali onda sam jednoga dana shvatio: umjesto da čekam da netko drugi promijeni svijet, zašto ja to ne bih pokušao? Zašto ne bi svatko od nas to pokušao?

Planned Parenthood i mediji nas žele na svojoj strani. Žele da vjerujemo da pobačaj nije ništa više od manje operacije. Žele da prihvatimo da se kod pobačaja radi o jednoj osobi (majci), a ne o dvije (majci i djetetu).

To je zato što znaju da mi možemo promijeniti stvari. Ali možemo li?

Ako vjerujemo da je svako dijete u utrobi ljudsko biće, onda bismo se trebali boriti svaki dan za živote nerođenih. A ta borba počinje sa shvaćanjem kako Planned Parenthood funkcionira.

Ovo je 5 najvažnijih stvari koje treba znati o Planned Parenthoodu:

1. Planned Parenthood je najveći pružatelj pobačaja u Americi

Planned Parenthood (PP) opisuje sebe kao „pouzdanog pružatelja zdravstvene skrbi“ koji budi „neophodnu skrb reproduktivnog zdravlja, seksualnu edukaciju i informacije milijunima“. Ali kao pro-liferi, mi prozivamo PP zbog jednoga glavnog razloga: pobačaja.

Prema posljednjem godišnjem izvješću Planned Parenthooda, ta je organizacija izvršila 323,999 pobačaja nerođene djece u 2014. A po brojevima iz starijih godišnjih izvješća koje su popratile pro-life organizacije, od 1970. godine PP je izvršio oko 7 milijuna pobačaja.

To je otprilike populacija Hong Konga i 2 milijuna više od populacije Irske (4,892.305). To je broj žrtava Američkog građanskog rata – pomnoženo s 14.

Generacije ljudi – naših obitelji i prijatelja – više ne postoje zbog PP-a.

Prema Institutu Charlotte Lozier, najviše pobačaja na svijetu nakon Kine izvršava upravo SAD. A uzevši u obzir samo PP, „on bi bio 6. na svijetu po broju pobačaja na godišnjoj bazi“.

2. Planned Parenthood plaćaju porezni obveznici – zasad

Bez obzira na naš stav o pobačaju, pro-liferi su prisiljeni svake godine davati novac PP-u putem poreza.

Po njihovu novom godišnjem izvješću, PP je od 2014. do 2015. primio 553,7 milijuna dolara od države. To znači da je 43% PP-ova novca došlo od državnog novca koji je vlada sakupila od poreznih obveznika.

Zakon, tj. Hyde Amandman zabranjuje PP-u da koristi taj novac za plaćanje pobačaja (uz manje izuzetke). Ali s državnim financiranjem nekih njegovih usluga, PP može preusmjeriti više svog novca u financiranje pobačaja.

Ipak, organizaciji prijeti gubitak novca.

Prema Institutu Guttmacher, do kraja 2015., „11 je saveznih država smanjilo financiranje kako izričito za centre Planned Parenthooda tako i za sve ostale ustanove za planiranje obitelji koje također nude usluge pobačaja“.

U siječnju prošle godine, Kongres je prvi put u povijesti poslao predsjedniku zakon o ukidanju financiranja PP-a. Da je bio odobren, zakon slobode biranja zdravstvene skrbi bio bi dao državni novac namijenjen PP-u sveobuhvatnim centrima za zdravstvenu skrb – centrima koji ne obavljaju pobačaje.

Bivši predsjednik Barack Obama stavio je veto na zakon. Ali pro-liferi kažu da ako novoizabrani predsjednik bude pro-life nastrojen, da bi nacrt zakona mogao postati zakon u skoroj budućnosti.

3. Videa Planned Parenthooda mijenjaju stvari

Novi poticaj za ukidanje sredstava PP-u je započeo nakon što je skupina pod imenom Centar za medicinski napredak, pod vodstvom Davida Daleldena, pretprošle godine objavila videa i optužila PP da prodaje dijelove tijela abortiranih beba – za novac – istraživačima.

To je protuzakonito.

Dok je tajno radio, Dalelden je snimio puno ovakvih videa sa skrivenom kamerom, razgovarajući sa službenicima PP-a. Centar za medicinski napredak je dosad objavio 11 originalnih videa. Da biste dobili ideju o sadržaju, evo naslova nekih od njih:

  • Direktor Planned Parenthooda se cjenka za dijelove beba i traži Lamborghini
  • Radnik Planned Parenthooda opisuje ‘skupljanje’ dijelova beba s pincetom
  • Radnici Planned Parenthooda se smiju dok razvrstavaju dijelove beba od „5 zvjezdica“, nastojeći da se bebe ne dodiruju
  • Radnici Planned Parenthooda se smiju bebama koje su „izmiješane u vreći“
  • Aborter opisuje rezanje bebe dok joj „kuca srce“
  • Aborter se smije opisujući svoju ”težnju” za glavama beba i ”slatkim” srcima beba

Dok su PP i mediji odbacili ova videa kao „montirana“, analiza tvrtke Coalfire za digitalnu forenziku pokazala je da sve snimke koje nedostaju zapravo prikazuju čekanje u prometu, namještanje kamere, pauze za wc, ručak i čekanje.

Ova su videa potakla prosvjede po cijeloj zemlji, kongresna saslušanja, državne istrage i žustru republikansku predsjedničku raspravu.

4. Planned Parenthood je najbolji prijatelj s medijima

Reporteri i novinari redovito cenzuriraju pro-life pokret. Ali najbolji primjer medijske pristranosti u pogledu pitanja života u 2015. godini – pristranosti od strane novinara, reportera i voditelja – dolazi od načina praćenja videa.

Svaki dan, tri televizijske kuće, ABC, CBS i NBC, na američkoj televiziji emitiraju dva nacionalna dnevnika (jedan ujutro, drugi navečer). Mi u Centru za medijska istraživanja pratimo kako reporteri i voditelji izvještavaju ili ne izvještavaju o pričama tijekom ovih dnevnika.

Njihovo praćenje ove priče bilo je neobranjivo.

U prvih 9 sati i 30 minuta emitiranja dnevnika, nakon što je priča izašla u javnost, ABC, CBS i NBC potrošili su 39 sekunda na prvi video. Tek nakon 24 sata su sve tri kuće izvijestile o videima.

ABC, CBS i NBC dale su prednost životinjama nad abortiranim bebama, izvještavajući u jednom danu više o lavu Cecilu i novim pandama u ZOO-u, nego o videima u dva tjedna.

Dva mjeseca nakon objave prvog videa, Centar za medijska istraživanja je otkrio da su ABC, CBS i NBC emitirali samo 0.13% snimki Centra za medicinski napredak, tj. 1 minutu i 13 sekundi od 16 sati programa.

Mediji su na strani PP-a – i za to su nagrađeni.

Od 1978., PP je nagradio 257 novinara, medijskih kuća i projekata nagradom „Maggie – za medijsku izvrsnost“. Nagrada koja nosi ime u čast osnivačice Margaret Sanger dodjeljuje se onima koji su „poboljšali razumijevanje javnosti o reproduktivnim pravima i pitanjima zdravstvene njege,“ uključujući i pobačaj. ABC, CBS, NBC i drugi mediji primili su ovu nagradu.

Drugim riječima, ne smijemo pretpostaviti da mediji izvještavaju točno, ako i uopće, o pitanjima od interesa za pro-lifere.

5. Planned Parenthood tvrdi da je pobačaj „dobar“ – i žele da se mi s time složimo

Uz reportere, PP koristi i zvijezde i TV emisije da bi se dopao Amerikancima, pogotovo mladima kao što smo mi.

Kada su videa bila objavljena, horde zvijezda su izjavile da stoje „uz Planned Parenthood“, počevši od Scarlett Johansson, Mae Whitman – i sada čak Jennifer Lawrence .

PP je koordinirao i radio s popularnim TV emisijama kao sa serijom Cure na HBO-u, filmovima kao Baka. Organizacija je također hvalila serije kao Skandal na ABC-u i filmove kao Očito dijete, zbog tematike pobačaja.

To je zato što PP i mediji žele da vjerujemo da je pobačaj nešto dobro.

Prošle godine, predsjednica PP-a, Cecile Richard je pristup pobačaju nazvala „otvaranjem prilika za žene“, a PP je objavio tweet o „čarobnoj zemlji“ gdje je pobačaj „slobodan i ima ga u izobilju“.

PP je također nedavno stao iza kampanje #ShoutYourAbortion, pokreta koji potiče žene da ispričaju svoja pozitivna iskustva pobačaja (dok ignorira žene koje su pune žaljenja).

Pobačaj je za njih sve samo ne komadanje najranjivijih: nerođenih.

Zaključak: Kako se boriti protiv Planned Parenthooda

Znamo da je PP protiv nas. Popularna kultura je protiv nas. Mediji su protiv nas. Ali mi svejedno možemo zaustaviti pobačaj – svejedno možemo spašavati živote – ako počnemo djelovati.

Evo 4 jednostavna načina kako se boriti za nerođene:

  1. Znanje je moć. Informirajte se redovito čitajući pro-life vijesti na stranicama kao LifeSite, LifeNews i NewsBusters.
  2. Usmeno širite pro-life vijesti i informacije među obitelji i prijateljima. Dijelite pro-life priče na društvenim mrežama.
  3. Uključite se u aktivnosti inicijative 40 dana za život i molite ispred klinika za pobačaje.
  4. Sudjelujte na Hodu za život 20. svibnja i okupite se u Zagrebu i Splitu s tisućama drugih pro-lifera i pošaljite poruku da je život vrijedan, nebitno koliko malen bio.

(priređeno prema tekstu objavljenom na web-stranici Lifeteen.com)

Prijevod: Mislav Vušković | Bitno.net