Organizacija Planned Parenthood, koja se predstavlja kao „pouzdani pružatelj zdravstvene skrbi“ i „najveći izvršitelj pobačaja u SAD-u“, objavila je svoj godišnji izvještaj prema kojem je u protekle dvije godine porastao broj pobačaja ali i prihod PP-a, dok je broj posvojenja u značajnom padu, donosi CNA.

„Ovo izvješće dokazuje kako pobačaj predstavlja ozbiljan biznis, budući da je Planned Parenthood zaradio gotovo 250 milijuna dolara, što predstavlja porast od 150 posto. Kakav gubitak dolara poreznih obveznika!“ izjavila je Kristan Hawkins, predsjednica organizacija Studenti za život Amerike.

Dodala je kako PP inzistira na temama o zdravstvenoj skrbi, a istovremeno profitira nasilnim okončanjem života. „Trudnoća nije bolest koja se liječi pobačajem. Žene zaslužuju stvarnu skrb, onu koja potiče život, a porezni obveznici zaslužuju da se njihovim ulaganjima pomaže svoj djeci, rođenoj i nerođenoj“, dodala je.

Posljednje financijsko izvješće, koja pokriva 2017. i 2018. fiskalnu godinu, Planned Parenthood je objavio prošloga vikenda. U njemu stoji da je broj pobačaja u PP-u porastao na 332.757, odnosno 3 posto, dok je broj posvojenja smanjen za 25 posto, a iznosi 2831. Hawkins tvrdi kako bi mladi ljudi bili zadovoljniji kada bi novac poreznih obveznika bio preusmjeren kvalificiranim zdravstvenim centrima, a ne Planned Parenthoodu.

Inače, federalni fondovi za pobačaj su ograničeni, ali PP prima oko 500 milijuna dolara za programe koji uključuju pružanje kontracepcije i druge usluge. U javnosti su se također pojavile optužbe kako PP sudjeluje u ilegalnoj prodaji fetalnog tkiva pobačenih beba, što je trenutno predmet istrage američkog Ministarstva pravosuđa.

Ova istraga rezultat je zalaganja nekoliko aktivista koji su 2015. godine snimili pokušaj prodaje odnosno kupnje tkiva fetusa od visoko pozicioniranih predstavnika organizacije Planned Parenthood. Centar za medicinski napredak objavio je snimke sastanaka s čelnicima Planned Parenthooda koje potvrđuju umiješanost u zarađivanju na trgovini ljudskim organima i prilagođavanju procedure pobačaja kako bi dobili „neoštećene primjerke“.

Predsjednica PP-a Leana Wen je u posljednjem izvješću napisala kako njihove usluge spadaju u standardne mjere. „Reproduktivna zdravstvena skrb predstavlja zdravstvenu skrb. Briga o ženskom zdravlju je briga o zdravlju. A zdravstvena njega predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava“, napisala je Wen.

Podsjetimo, PP je nedavno optužen za maltretiranje svojih trudnih zaposlenica. Prema izvješću koje je objavio New York Times, u Planned Parenthoodu prilikom zapošljavanju žene redovito razmatraju mogućnost njezine trudnoće te ignoriraju preporuke o poštedi koje su zaposlene trudnice dobile od svojih ginekologa i liječnika. Zbog toga brojne zaposlenice strahuju priznati da su trudne.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net