Više od 40 katoličkih profesora, svećenika i laika potpisalo je Apel kardinalima Katoličke Crkve potaknuti nedavnom promjenom članka Katekizma Katoličke Crkve koji govori o smrtnoj kazni.

Podsjećamo, papa Franjo je početkom kolovoza donio odluku o promjeni članka 2267., dodavši pasus u kojem se smrtna kazna opisuje kao “nedopustiva”.

Njegova odluka ponovno je probudila kontroverze koje Svetog Oca Franju prate još od objave apostolske pobudnice Amoris Laetitia.

I dok je jedan dio Crkve pozdravio promjenu stava o smrtnoj kazni, drugi su istaknuli kako se radi o „opasnom“ doktrinarnom presedanu i odmaku od višestoljetnog nauka Crkve.

Među 45 potpisnika otvorenog pisma objavljenog na internetskoj stranici uglednog američkog časopisa za religiju, First Things, velik je broj profesora filozofije i teologije.

I dok se neki od njih protive smrtnoj kazni u praksi, smatraju kako ona nije “intrinzično zla” i uvijek nedopustiva kao što se implicira promjenom koju je uveo papa Franjo.

Potpisnici stoga apeliraju na Kardinalski zbor da savjetuje Svetog Oca kako je “njegova dužnost da zatvori ovaj skandal i povuče paragraf iz Katekizma”.

“Da smrtna kazna može biti legitimno sredstvo osiguravanja pravde potvrđeno je u Knjizi Postanka (Post 9,6) i mnogim drugim biblijskim tekstovima, a Crkva uči da Pismo ne može učiti moralnu pogrešku. Legitimnost smrtne kazne u principu također je dosljedna s dvije tisuće godina crkvenog učenja. Proturječiti Pismu i tradiciji u ovoj točki bacilo bi sumnju na vjerodostojnost nauka općenito”, stoji u pismu.

Potpisnici se također pozivaju na članak 212 Zakonika kanonskog prava u kojem stoji: “Vjernici mogu slobodno crkvenim pastirima očitovati svoje potrebe, osobito duhovne, i svoje želje. Vjernici imaju pravo, dapače, katkada i dužnost, prema znanju, stručnosti i ugledu koji imaju, svetim pastirima očitovati svoje mišljenje o onome što je za dobrobit Crkve i to mišljenje, čuvajući cjelovitost vjere i ćudoređa i poštovanje prema pastirima, te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba, priopćiti i drugim vjernicima.”

Papa Franjo najavio je još u listopadu prošle godine kako će doći do promjene Katekizma u dijelu koji govori o smrtnoj kazni. U govoru tijekom obilježavanja 25. godišnjice izdavanja Katekizma, Sveti je Otac istaknuo kako je smrtna kazna “intrinzično suprotna Evanđelju” te da je svaki ljudski život “uvijek svet u očima Stvoritelja”.

Priznavši kako je u prošlosti i Papinska Država dopuštala ovu “ekstremnu i nehumanu” mjeru, Papa je istaknuo kako je Sveta Stolica griješila dopuštajući mentalitet koji je bio “više legalistički nego kršćanski” te da sada zna bolje.

Franjo je također nadodao kako bi se u Katekizmu trebao pronaći “primjereniji i koherentniji” način da se izrazi evanđeoska poruka o dostojanstvu i vrijednosti svakog ljudskog života.

Cijeli tekst i imena potpisnika možete vidjeti OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net