Al-Azhar, najvažnije islamsko sveučilište na svijetu, prošlog je mjeseca na studij prihvatilo prvog kršćanskog studenta u svojoj tisućljetnoj povijesti, javlja portal AsiaNews.

Abanoub Guirguis Naeem, pripadnik egipatske kršćanske manjine – Kopta, koji su posljednjih mjeseci česte žrtve terorističkih napada radikalnih islamista, primljen je na odsjek za stomatologiju gdje će provesti dva mjeseca na usavršavanju.

Kako tvrdi otac Rafic Greiche, glasnogovornik egipatske Katoličke Crkve, primitak kršćanskog studenta na Al-Azhar je “pozitivan” korak koji bi mogao imati “zanimljive posljedice”, ne samo za sveučilište već i za cijelu zemlju.

Mnogi drugi također smatraju kako je “otvaranje” kršćanima jedne od najvažnijih islamskih institucija, koja uz teologiju nudi i školovanje na tehničkim i medicinskim studijima, posljedica nedavnog posjeta pape Franje tom sveučilištu, kao i prošlogodišnjem susretu Svetog Oca s Velikim imamom Al-Azhara, Ahmadom Muhammadom Al-Tayyibom.

“Najbolja je metoda izgradnje budućnosti obrazovanje koje poštuje otvorenost i iskreni dijalog s drugima, prepoznajući njihova prava i temeljne slobode, posebice vjersku”, izjavio je Papa krajem travnja, u svom govoru održanom na Al-Azharu.

Važno je napomenuti kako su nedavno i pojedini članovi državnog parlamenta u Egiptu zagovarali veću otvorenost sveučilišta prema primanju kršćanskih studenata.

Iako je, kao i mnogi, pozdravio ovu odluku, otac Greiche smatra kako trebamo biti oprezni i pratiti daljnji razvitak situacije: “Sada imamo prvog kršćanskog studenta i to je dobra stvar, novost koju ćemo pažljivo nadgledati.”

“To je dobra početna točka”, poručio je, nadodavši kako ćemo tek vidjeti “hoće li i kako to funkcionirati u budućnosti”.

“Al-Azhar uvijek želi svijetu pokazati svoje pomirljivo lice otvoreno dijalogu, a protiv terorizma, te ova odluka dolazi u specifičnom trenutku. Ali prije donošenja konačnog zaključka, sačekajmo kako će se stvari razvijati”, zaključio je glasnogovornik.

Tino Krvavica | Bitno.net