U talijanskom se gradu Chietiju, od 15. do 22. rujna održava 14. plenarna skupština Međunarodne mješovite komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i pravoslavnih Crkava, javlja Radio Vatikan.

Skupštini će prisustvovati 56 delegata, 28 s katoličke strane te po dva predstavnika iz 14 autokefalnih Pravoslavnih Crkava.

Fokus sastanka biti će rasprava o nacrtu dokumenta, sastavljenom na dvije prethodne sjednice, pod nazivom “Prema zajedničkom razumijevanju sinodalnosti i primata u službi jedinstva Crkve”.

Mons. Andrea Palmieri, podtajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, u razgovoru za englesko izdanje Radio Vatikana izjavio je kako je pitanje sinodalnosti i primata “jedno od najdelikatnijih pitanja” u odnosima između katolika i pravoslavaca. Prema njegovim riječima cilj sastanka je dolazak do konsenzusa iz kojeg bi proizašao novi dokument koji bi naslijedio Ravenski dokument iz 2007.

Mons. Palmieri također je istaknuo važnost nedavnog Svepravoslavnog sabora na kojem je 10 od 14 autokefalnih Crkava odobrilo dokument “Odnosi Pravoslavne Crkve s ostatkom kršćanskog svijeta”. Konsenzus između pravoslavnih Crkava, prema riječima monsinjora otvara novi horizont i “demonstrira volju Pravoslavne Crkve za nastavkom teološkog dijaloga, ne samo s Katoličkom crkvom, nego i s drugim Crkvama i kršćanskim zajednicama”.

Kao drugu važnu točku Palmieri vidi susrete pape Franje s pravoslavnim prvacima, poput ruskog patrijarha Kirila i carigradskog patrijarha Bartolomeja.

Ovogodišnjom skupštinom s katoličke će strane predsjedati kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, a s pravoslavne strane nadbiskup Job Getcha, predstavnik Carigradskog ekumenskog patrijarhata pri Ekumenskom vijeću Crkava. Komisija će tjedan dana raditi iza zatvorenih vrata, no predviđena je jedna sjednica otvorena za tisak, u petak 16. rujna.

Tijekom održavanja skupštine sudionici će imati i zajedničke molitvene trenutke, među njima svetu misu u katedrali San Giustinu u Chietiju te služenje božanstvene liturgije u hramu Svetog Lice u Manoppellu.

Međunarodna mješovita komisija za teološki dijalog ustanovljena je 1979. godine od strane pape Ivana Pavla 2. i Ekumenskog Patrijarha Dimitrija 1. Od 1980. komisija je održala 13. plenarnih skupština i objavila pet dokumenata.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net