Srpska pravoslavna Crkva (SPC) danas bira novog, odnosno 46. poglavara, koji će naslijediti nedavno preminulog patrijarha Irineja na čelu SPC-a.

Novi patrijarh se bira na Saboru SPC-a koji će se danas održati u kripti katedralnog Hrama svetog Save na beogradskom Vračaru. Procedura izbora će započeti liturgijom koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, javlja Informativna služba SPC.

Sabor se održava prema „proceduri određenoj Ustavom Srpske pravoslavne Crkve i kanonima svete Crkve“. Pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uvjet i da budu birani. Očekuje se da bi Sabor trebao okončati proceduru izbora do kraja dana. Novi patrijarh bi nakon toga mogao biti formalno ustoličen u petak 19. veljače.

Novi patrijarh će se birati apostolskim ždrijebom, što znači da će se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljati u zasebne kuverte, a one u evanđelje. Nakon toga odabrani monah izvlači jednu kuvertu iz evanđelja, a kandidat čije ime bude u toj kuverti postat će 46. poglavar SPC-a i preuzeti upravu SPC-om. Inače, „apostolski ždrijeb“ je uveden u vrijeme patrijarha Germana, odnosno šezdesetih godina prošloga stoljeća, kako bi se na izbor patrijarha uklonio bilo kakav politički utjecaj.

SPC javlja kako u niti  jednom dijelu izborne procedure nije predviđena nazočnost medija, a po završetku zasjedanja Sabora najavljeno je službeno priopćenje. Srpski mediji javljaju kako bi se to trebalo dogoditi do 19 sati.

U javnosti i crkvenim krugovima dosad se izdvojilo nekoliko imena mitropolita i vladika koji bi na Izbornom saboru SPC-a mogli biti kandidati za novog poglavara: episkop bački Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je poslije nedavne smrti mitropolita Amfilohija Radovića postao privremenim administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske, te episkop banjalučki Jefrem.

Kao jedan od kandidata istaknut je i sadašnji zamjenik patrijarha, mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, koji kao najstariji mitropolit upravlja tronom SPC-a poslije smrti patrijarha Irineja. Izdvajaju se i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije te Grigorije, koji je vladika diseldorfski i cijele Njemačke.

Poglavar Srpske pravoslavne Crkve patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak 20. studenoga 2020., na COVID-odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje 4. studenoga primljen nakon što je bio pozitivan na testu za COVID-a.

Tri dana ranije, 1. studenoga 2020. godine, patrijarh je Irinej je bio na sprovodu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgoricu koji je također preminuo od COVID-a.