U jutarnjim satima 20. studenoga, u beogradskoj je Vojnoj bolnici na Karaburmi u 90. godini života preminuo poglavar Srpske Pravoslavne Crkve patrijarh Irinej.

Kako navodi srpski Kurir Irinej je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Nakon što je hospitaliziran 4. studenoga bio je pod stalnom pažnjom liječnika, kojima se pridružio i liječnički tim iz Rusije.

Zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo u četvrtak, a pojedini beogradski mediji objavili su da je još jučer preminuo. Međutim, tu je informaciju demantirala SPC.

Krsnim imenom Miroslav Gavrilović, Irinej je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški.

Iako se ne može sa sigurnošću ustvrditi gdje se zarazio koronavirusom, Irinej je 1. studenoga u hramu Hristova vaskrsenja u Podgorici služio liturgiju za dušu mitropolita Amfilohija koji je preminuo od koronavirusa, a tijelo mu je bilo izloženo javnosti.

Prema pisanju srpskih medija, Irinej bi trebao biti sahranjen u centru Beograda, u kripti Hrama svetog Save, čime bi postao prvi poglavar SPC-a sahranjen u ovom dijelu Hrama. Odluka se može promijeniti samo ako je Irinej u oporuci ostavio posebnu želju za mjesto ukopa.