VIŠE OD 250 POGINULIH

Šri Lanka: Uhićeni visoki dužnosnici jer su navodno ignorirali upozorenja o uskršnjim terorističkim napadima

Šri Lanka: Policijski glasnogovornik istaknuo je nakon uhićenja kako su njihovi postupci doveli do izvršavanja “zločina protiv čovječnosti” te kako zbog toga “zaslužuju biti optuženi za ubojstvo”.

Šri Lanka

Šri Lanka/Pujith Jayasundara (gore lijevo) i Hemasiri Fernando (gore desno)

Policija Šri Lanke uhitila je svog donedavnog šefa, glavnog inspektora Pujitha Jayasundaru, te bivšeg tajnika u Ministarstvu obrane, Hemasirija Fernanda, zbog optužbi da nisu proslijedili obavještajna upozorenja o uskršnjim bombaškim napadima.

Kako javlja AsiaNews, indijske obavještajne službe poslale su nekoliko upozorenja o mogućim terorističkim napadima koje su vlasti u Šri Lanci ignorirale. Prvo upozorenje objavljeno je 4. travnja, a posljednje samo nekoliko sati prije eksplozija koje su u tri crkve i nekoliko hotela odnijele 259 života te ranile više od 500 osoba.

Vijest o ignoriranju upozorenja proširila se ubrzo nakon napada. Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena najavio je restrukturiranje obavještajnog aparata, poručivši kako ga nitko nije obavijestio o mogućim napadima. U danima nakon tragičnog čina smijenio je Hemasarija Fernanda te zatražio ostavku Pujitha Jayasundara. Potonji je odbio odstupiti s mjesta glavnog policijskog inspektora te je kasnije prisilno smijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dva mjeseca nakon napada oboje su uhićeni zbog nemara. Policijski glasnogovornik istaknuo je nakon uhićenja kako su njihovi postupci doveli do izvršavanja “zločina protiv čovječnosti” te kako zbog toga “zaslužuju biti optuženi za ubojstvo”.

No, dok predsjednik Sirisena tvrdi da nikada nije bio obaviješten o prijetnjama, optuženi tvrde kako su mu proslijedili informacije no da njihova upozorenja nije “shvaćao ozbiljno”.

Fernanda i Jayasundaru kritizirao je i tamošnji katolički kardinal Malcolm Ranjith, ubrzo nakon što su se pojavile prve vijesti o ignoriranju upozorenja.

“Ponašanje tih visokih vladinih službenika, uključujući i neke ministarske dužnosnike, apsolutno je neprihvatljivo. Ovakvu vrstu dužnosnika trebalo bi odmah otpustiti i maknuti s pozicija, a na njihovo mjesto postaviti ljudska bića koja imaju osjećaj za potrebe drugih i za ljude”, poručio je tada kardinal, dodavši da bi, da je znao za moguće napade na Uskrs, otkazao sve nedjeljne mise.

“Otkazao bih čak i sami Veliki tjedan”, ustvrdio je Ranjith

Napade na tri crkve i hotele u Šri Lanci izvršila je lokalna islamistička organizacija National Thowheeth Jama’ath, koja je navodno povezana s ISIL-om. Teroristički čin izvršilo je pritom devet bombaša samoubojica.

Tino Krvavica | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 3. srpnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi