“Ovakvu vrstu dužnosnika trebalo bi odmah otpustiti i maknuti s pozicija, a na njihovo mjesto postaviti ljudska bića koja imaju osjećaj za potrebe drugih i za ljude”, poručio je kardinal Malcolm Ranjith.

Kardinal Malcolm Ranjith

Kardinal Malcolm Ranjith zatražio ostavke u vladi/Foto: YouTube/screenshot

Kardinal Malcom Ranjith sa Šri Lanke prozvao je vladine dužnosnike nakon što su se u javnosti pojavile informacije kako su vlasti unaprijed znale za terorističke napade na blagdan Uskrsa.

Kardinal je izjavio kako bi vladini dužnosnici trebali dobiti otkaz jer nisu proslijedili vjerodostojne informacije koje su navodno dobili dva tjedna prije napada.

“Ponašanje tih visokih vladinih službenika, uključujući i neke ministarske dužnosnike, apsolutno je neprihvatljivo”, istaknuo je u utorak Ranjith, nadbiskup glavnog grada Colomba.

Neke informacije posebno su isticale katoličke crkve kao cilj napada, prenosi Catholic News Agency. Prema izvještajima, podatke o terorističkim planovima islamista ustupili su indijska vlada i drugi obavještajni izvori. CNA tvrdi kako je vlada Šri Lanke obećala istragu o ovom pitanju.

“Ovakvu vrstu dužnosnika trebalo bi odmah otpustiti i maknuti s pozicija, a na njihovo mjesto postaviti ljudska bića koja imaju osjećaj za potrebe drugih i za ljude”, poručio je kardinal Ranjith.

Dodao je i kako bi, da je znao za moguće napade na Uskrs, otkazao sve nedjeljne mise jer je za njega “ljudski život najvažniji”.

“Otkazao bih čak i sami Veliki tjedan”, izjavio je za Radio Canadu.

Odgovornost za napade na crkve i hotele na Šri Lanki preuzeo je ISIL, ali bez navođenja dokaza. Broj poginulih je u samo nekoliko dana porastao na 359, a ranjeno je 500 osoba. Ukupno je do sada privedeno više od 60 osoba. Uz katoličku crkvu svetog Ante u Colombu te sv. Sebastijana u Negombu, napadnuta je i evangelička zajednica u gradu Batticaloi.

Vlada je obećala kako će financirati obnovu svetišta svetog Ante.

BBC javlja kako je predsjednik Šri Lanke, Maithripala Sirisena, smijenio tajnika Ministrastva obrane Hemasarija Fernanda te zatražio ostavku Pujitha Jayasundara, glavnog policijskog inspektora. Obojica su optužena za loše postupanje s obavještajnim podacima.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net