Redovito mi pišu osobe kojima su srca slomljena. Ta je bol strašna bez obzira tko je inicirao prekid. Imam za vas dobru vijest: iscjeljenje je moguće. Dajem vam praktične korake kako to postići:

1. Dajte si vremena da odžalujete. Ako budete htjeli preboljeti nekoga na brzinu, ranjeno srce neće nikada zacijeliti. Ekspresne metode nisu dobre jer rane ne zarastu, nego ih samo zamaskirate. Rečeno je da je nekim ljudima za opravak potrebna polovica vremena od one koje su proveli u vezi. Iako ovo pravilo nije znanstveno dokazano, činjenica je da je vrijeme presudan čimbenik. Dajte si vremena da odžalujete prekid veze. Kao kad bilo što izgubite, tako i ovdje prolazite kroz pet faza žalovanja: kroz poricanje, ljutnju, pregovaranje, depresiju/tugu i prihvaćanje. Nemojte ulaziti u novu vezu ako niste prošli cijeli proces žalovanja.

2. Dajte si vremena da oprostite. Zbog prekida osoba može biti ogorčena, ljuta i bijesna. Čak i ako su dogovorno prekinuli, jave se osjećaji nesigurnosti i oboje se pitaju vrijede li išta. Kada vas zapljusne val neugodnih emocija, lako je tražiti krivca. Lako je zagledati se u zadobivene rane, osjećati nepravdu i kovati planove za osvetu.

Vaša nesposobnost da otpustite prošlost pogađa najviše vas same. Ne oprostiti je isto što i popiti kiselinu – to će vas uništiti iznutra. Važno je prepoznati bol koje se držite kako biste ju polako počeli otpuštati, predajući te osjećaje Onome koji vas jedini može iscijeliti.

3. Ne prestajte rasti. Ako je vrijeme prvi komadić slagalice, rast je sljedeći. Ako ne nastavite rasti, vrijeme će samo umrtviti bol, a ne izliječiti ju. U vremenu nakon prekida nemojte besposličariti dok ne upoznate novog partnera; spoznajte samoga/samu sebe i radite na sebi kako biste postali najbolja verzija sebe. Otpustite prošlost i usmjerite se na sadašnjost. Naučite iz svojih pogreški i pozabavite se problemima, poradite na slabim stranama i naglasite svoje jake strane. Nemojte da vam vrijeme prolazi uzalud. Radite stvari koje ste oduvijek željeli, otputujte na mjesta koja ste uvijek htjeli posjetiti i postanite osoba koja ste oduvijek htjeli postati. Svaki trenutak rastite, sazrijevajte i budite svjesni sebe.

4. Istražite nove mogućnosti. Čuli smo svi izreku: „Kad ti Bog zatvori vrata, otvori ti prozor“. Isto je sa slomljenim srcima. Bolje da ste prekinuli sada, nego da ste se vjenčali s krivom osobom. Zahvalna sam Bogu što mi je zatvorio mnoga vrata u prošlosti jer ih vjerojatno ne bih nikada sama zatvorila i samo bih još više patila. Ne dopustite da vas slomljeno srce paralizira ili onesposobi, nego gledajte na sve to kao na šansu da pokušate ponovno pouzdajući se u Boga iz dana u dan. Bog će i ovu situaciju izvesti na dobro jer ima plan s vama. Pjesma Rascala Flattsa „Bless The Broken Road“ (eng. Blagoslovljena bila krivudava cesta), koju su moji prijatelji Teksašani pjevali na svom vjenčanju, prekrasno opisuje upravo ovu situaciju.

Oboma su krivi partneri slomili srce i to je jednostavno bilo dio „većeg plana“.

Čak i dok patite jer vam je srce slomljeno, Bog ima plan s vama. Dajte si vremena da ozdravite, rastete i pripremite se za sljedeći korak. Tko zna? Prava vas ljubav možda čeka iza ugla.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Tri koraka do prave ljubavi”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.