Spomenik sv. Ivanu Pavlu II. u francuskom gradu Ploemerlu koje su francuske vlasti željele maknuti s javnog mjesta, a potom zapovjedile micanje križa s njega, ipak će ostati postavljen u sadašnjem obliku, ali na drugoj lokaciji u tom gradiću, izvijestile su agencije.

To je rezultat dogovora između sudskih vlasti koje su naložile uklanjanje spomenika i onih lokalnih koji su protiv njegova micanja žestoko prosvjedovali. Spomenik će biti pomaknut na zemljište koje je u vlasništvu Katoličke Crkve – to je kompromisno rješenje.

Sudske vlasti su, naime, presudile kako spomenik, točnije križ, kao i njegova veličina (visok je 8 metara) krše zakone koji jamče laičnost Francuske Republike i odvojenost Crkve od države.

Lokalne vlasti s gradonačelnikom Patrickom Le Diffonom žalile su se na presudu niže sudske instance, ali je Vrhovni sud u listopadu potvrdio ranije presude, odnosno precizirao kako sa spomenika treba ukloniti križ. Nakon toga krenule su žestoke rasprave u francuskoj, ali i europskoj javnosti o cijeloj situaciji izazvanoj odredbama Zakona iz 1905. koji odvaja Crkvu od države i to često, kako vidimo, na jako grub način.

U zadnja dva mjeseca u toj su raspravi glas uzeli i neki visokopozicionirani državnici, pa je, sada već bivša, poljska premijerka Beata Szydło tada poručila kako je njezina zemlja spremna preuzeti spomenik svoga sunarodnjaka. Javili su se i brojni gradovi u Mađarskoj i Poljskoj koji su izrazili spremnost preuzeti spomenik.

Cijelu situaciju spomenuo je i u svom božićnom govoru mađarski predsjednik Viktor Orban, navodeći kako je skidanje križa sa spomenika znak želje za mijenjanjem kulturološkog identiteta Europe.

Sada je odlučeno kako spomenik ipak ostaje u francuskom gradiću, iako ima glasova koji tvrde kako ovaj kompromis ne rješava načelni problem koji uključuje i sve one vjerske spomenike koji danas stoje na raznim javnim mjestima u Francuskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net