Laičnost i sloboda vjere

Francuskoj državi smeta spomenik sv. Ivanu Pavlu II., sud naredio da se ukloni

Gradske vlasti imaju šest mjeseci da maknu spomenik s ove lokacije

statue-jean-paul-2-9gf43

Foto: lagauchematuer.fr

Francuski sud zapovjedio je vlastima gradića Ploermel da uklone spomenik sv. Ivanu Pavlu II., jer je, kako su presudili, njegovo postavljanje na javnom mjestu ugrozilo laičnost te države.

Riječ je o spomeniku koji je u gradu u regiji Bretanji postavljen 2006. Visok je oko osam metara i prikazuje lik svetog Pape ispod luka na kojem je postavljen križ. Kako je presudio sud u gradu Rennesu, taj luk i križ, kao i veličina spomenika, elementi su koji krše zakone koji jamče laičnost Francuske Republike i odvajanje Crkve od države.

Vlasti sada imaju šest mjeseci da maknu spomenik s ove lokacije. Gradonačelnik Patrick Le Diffon najavio je kako će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi to spriječio. Dodao je i kako je svjestan da bi za sudske vlasti bilo dovoljno da ukloni luk i križ, ali da to ne može učiniti bez suglasnosti umjetnika koji je napravio kip – Gruzijca Zuraba Ceretelija koji živi i stvara u Ruskoj Federaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pišu mediji, od kada je postavljen, spomenik je bio u središtu polemika.

Velika rasprava dogodila se 2010. kada su gradske vlasti financirale graviranje napisa na postolje spomenika. Upisana je poznata poruka sv. Ivana Pavla II. – “Ne bojte se”. Sud je presudio kako je to financiranje intervencije na spomeniku – protuzakonito.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Objavljeno: 5. svibnja 2015.

Možda vam se svidi