Francuski vrhovni upravni sud naredio je da se ukloni križ sa spomenika sv. Ivanu Pavlu II. postavljenom u gradiću Ploermelu 2006. jer njegovo postavljanje na javnom mjestu ugrožava laičnost te države.

Kako smo već pisali – riječ je o spomeniku u gradu u regiji Bretanji visokom oko osam metara i koji prikazuje lik svetog Pape ispod luka na kojem je postavljen križ.

Kako je ranije presudio sud u gradu Rennesu, taj luk i križ, kao i veličina spomenika, elementi su koji krše zakone koji jamče laičnost Francuske Republike i odvojenost Crkve od države.

Nakon tužbe gradonačelnika Patricka Le Diffona sada je presudu potvrdio i Vrhovni sud koji je naložio uklanjanje križa.

Le Diffon je poručio kako za uklanjanje križa treba suglasnost umjetnika koji je napravio kip – Gruzijca Zuraba Ceretelija koji živi i stvara u Ruskoj Federaciji. On tu suglasnost ne daje i gradonačelnik je poručio kako bi umjetnik mogao tužiti grad.

Gradonačelnik razmatra i drugu mogućnost – prenamjenu prostora na kojem se spomenik nalazi, tako da taj prostor više ne bude javni. U tom slučaju spomenik bi bio po strogim sekularističkim standardima francuske države.

Još jedna mogućnost, s kojom bi okončala pravna borba koju gradonačelnik i njegovi građani vode protiv države već skoro deset godina, bila bi da spomenik prebace u drugi grad. Mađarski grad Tata već se ponudio kao nova lokacija.

“Francuska očito ima problema s kršćanskim korijenima Europe”, poručio je Jozsef Michl, gradonačelnik Tate, i dodao kako će “s radošću” postaviti spomenik Pape na trgu koji nosi njegovo ime, u gradiću na sjeverozapadu Mađarske.

Goran Andrijanić | Bitno.net