Poljska premijerka Beata Szydło oglasila se povodom rasprava o spomeniku sv. Ivanu Pavlu II. s kojega francuske vlasti žele skinuti križ i izjavila kako je njena zemlja spremna preuzeti spomenik svom sunarodnjaku kako bi ga spasila od cenzure.

“Ivan Pavao II. je govorio kako demokracija bez vrijednosti postaje zamaskirani totalitarizam. Naš veliki Poljak i veliki Europljanin simbol je ujedinjene kršćanske Europe. Diktatura političke korektnosti i laicizacije države nameće nam vrijednosti koje su nam strane… Želimo spasiti spomenik Papi od cenzure i zato predlažemo da taj spomenik prenesemo u Poljsku, naravno ako se vlasti u Parizu i lokalne vlasti slože s tim”, rekla je poljska premijerka.

Podsjetimo, francuski vrhovni upravni sud naredio je da se ukloni križ sa spomenika sv. Ivanu Pavlu II. postavljenom u gradiću Ploermelu 2006. jer njegovo postavljanje na javnom mjestu ugrožava laičnost te države.

Kako smo već pisali – riječ je o spomeniku u gradu u regiji Bretanji visokom oko osam metara i koji prikazuje lik svetog Pape ispod luka na kojem je postavljen križ.

Gradonačelnik Parick Le Diffon i mjesne vlasti već desetak godina čine sve kako bi spriječili intervencije na spomeniku ili njegovo uklanjanje. Već ranije, vlasti mađarskog grada Tate izrazili su spremnost da spomenik bude prebačen kod njih.

Ali, ova intervencija predsjednice poljske vlade cijelom slučaju daje novu dimenziju.

Čeka se reakcija francuskih vlasti.

Goran Andrijanić | Bitno.net