Sutkinja Kim Cook iz Teksasa skinuta je sa slučaja Jamesa Youngera, sedmogodišnjeg dječaka koji je uz podršku majke trebao promijeniti spol. Maleni James se našao u središtu ružne pravosudne bitke između njegovih roditelja nakon što je majka Anne Georgulas, protivno očevoj želji, htjela dijete izložiti procesu promjene spola.

Sutkinja Cook je krajem listopada presudila kako će roditelji imati zajedničko skrbništvo nad sedmogodišnjim dječakom i roditeljima zabranila daljnje medijske istupe u ovome slučaju.

Majčin odvjetnik Chad Baruch prošloga je mjeseca podnio zahtjev za smjenom sutkinje nakon što je sutkinja Cooks na Facebooku podijelila članak iz The Dallas Morning Newsa te napisala: “Guverner ili bilo koji drugi sud nije utjecao na odluku ovog suda.”

Odvjetnik Baruch je na prošlotjednom ročištu izjavio kako ništa od onoga što je sutkinja objavila na Facebooku nije bilo u najboljem interesu djeteta i pravde, već samo u interesu njezinih političkih ciljeva.

Odvjetnik dječakova oca, Logan Odeneal, suprotstavio se prijedlogu za uklanjanje suca tvrdeći da sutkinja nije poduzela korake koji nalažu njezino izuzeće.

Podsjetimo, Jeffrey Younger, dječakov otac, tražio je potpuno skrbništvo nad Jamesom i njegovim bratom blizancem Judeom. Porota od 12 članova je s 11 glasova “za” i jednim “protiv” odlučila da Georgulas preuzme sama skrbništvo nad Jamesom i njegovim bratom blizancem Judeom i tako sama donosi odluke o njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Porota u Dallasu je najprije presudila u korist majke. Otac je prema toj prvotnoj odluci trebao djecu viđati samo uz nadzor te svojega sina nije smio oslovljavati s imenom nego mu se obraćati kao djevojčici koristeći ime Luna. Bilo je predviđeno da Younger pohađa tečaj o „transrodnoj toleranciji“ te da ne smije dijete izlagati društvu koje nije spremno priznati njegovu „transrodnost“. Međutim, krajem listopada presuda sutkinje Cook je promijenila tu odluku.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net