Zatvaranje crkava i ostalih vjerskih objekata koje je naredila škotska vlada tijekom posljedenjeg lockdowna je nezakonito. Tako je jučer, 24. ožujka, presudio sudac Vrhovnog suda u Škotskoj Lord Braid.

Do sudskog postupka je došlo nakon što je 27 vjerskih vođa u zemlji zatražilo da se razmotri odluka vlasti proglašena 8. siječnja prema kojoj su zabranjeni vjerski obredi s pukom osim vjenčanja i pogreba i to uz znatna ograničenja.

“Drago mi je što sud razumije temeljnu potrebu da se zaštiti ne samo fizičko i materijalno zdravlje našeg društva, nego i njegove duhovne potrebe te što je ukinuo neproporcionalnu, nepotrebnu i nezakonitu zabranu vjerskih slavlja”, komentirao je odluku vlč. Tom White, jedan od 27 vjerskih vođa koji je tražio da se zabrana ukine.

“Ova odluka naglašava značaj crkvine uloge u društvu. Nadamo se da naše krhke i narušene zajednice nikada više neće biti ostavljene bez mogućnosti odlaska u crkvu koja je izvor nade, utjehe i duhovne hrane u vremenu krize”, dodao je vlč. White.

Noć uoči izricanja same presude vlada je u parlamentu objavila da će od ovog petka na vjerskim obredima moći sudjelovati do 50 vjernika.

U obrazloženju presude sudac Lord Braid kazao je kako zabrana odlaska u crkve “nadilazi puki gubitak prilike za druženje ili nemogućnost pohađanja klubova”, dodavši kako je “nemoguće izmjeriti učinak zabrana na one koji imaju vjerska uvjerenja.”

“Činjenica da je regulacija uključivala kaznene sankcije također je bila uzeta u obzir”, rekao je Braid. Naime, za prekršitelje zabrane vjerskih okupljanja bile su propisane kazne do 10 000 funti.

Komentirajući presudu direktor ADF-a za Ujedinjeno Kraljevstvo, Ryan Christopher, kazao je: “Veselimo se ovoj odluci zajedno s vlč. Tomom Whiteom zato što je sud prepoznao ono što vlada nije: da je sloboda vjeroispovijesti i vjerovanja ljudsko pravo kojem treba dati najvišu zaštitu. Proglašavajući da je zabrana ‘nezakonita’, sud pomaže osigurati da se prava vjernika više neće ukidati na ovakav način.”