Sud

Sud u Engleskoj je odredio da će ženi s intelektualnim poteškoćama,koja uskoro treba roditi dijete odmah po porodu biti ugrađeno kontracepcijsko sredstvo kako više ne bi mogla zatrudnjeti.

O slučaju ove žene već smo ranije pisali kada je sud odredio da navedena trudnica mora pobaciti. Sutkinja Nathalie Lieven tom je prilikom rekla: “Potpuno sam svjesna činjenice kako nalaganje države ženi da prekine trudnoću, premda sama to ne želi, predstavlja ogromno nametanje”, dodavši kako, unatoč tome, ona mora djelovati “u skladu s onim što je najbolje za trudnicu, a ne u skladu s društvenim pogledima na prekid trudnoće”.

Ipak, nekoliko dana nakon ove presude, žalbeni sud ju je poništio te odredio da se ženi ne može nametnuti pobačaj. Engleski biskupi podržali su takvu odluku poručivši kako prisiljavanje žene na pobačaj protivno njezinoj volji, te volji njezine uže obitelji, “narušava njezina ljudska prava”, kao i “prava nerođenog djeteta na život i obitelj koja se zalaže za brigu o djetetu”.

Prema jučerašnjoj sudskoj presudi suca MacDonalda, 24-godišnjoj ženi kojoj je sud dao kodno ime “AB” odmah nakon poroda carskim rezom bit će ugrađeno kontracepcijsko sredstvo koje će spriječiti mogućnost nove trudnoće.

Smatra se da je AB zatrudnjela prilikom posjeta obitelji u Nigeriji prošlog Božića. Ne zna se tko je djetetov otac, no sve su se strane složile da AB nema intelektualnu sposobnost za voljni pristanak na spolni odnos.

Fiona Paterson, koja je na sudu predstavljala britansko ministarstvo zdravstva, rekla je sudu da je u najboljem interesu žene da ne zatrudni ponovno te da ona ne može biti stalno nadzirana kako bi se to spriječilo.

Majka 24-godišnjakinje, koja je predana katolkinja i socijalna djelatnica, s druge strane je isticala kako postoji plan za nadziranjem njezine kćeri te da je ovakvo miješanje u njezinu autonomiju neopravdano.

Isti je stav predstavljala Susanna Rickard, odvjetnica trudnice, koja je istaknula kako je šansa da će AB biti izložena “daljnjoj spolnoj aktivnosti” gotovo “jednaka nuli”.

Ipak, to nije uvjerilo suca MacDonalda koji je zaključio kako postoji “određena probitačnost” u ugrađivanju kontraceptivnog sredstva u 24-godišnjakinju. Najavio je da će obrazloženje svoje presude objaviti u narednim danima.

Ivo Džeba | Bitno.net