Žalbeni sud u Londonu poništio je odluku Suda za zaštitu kojom je određeno da žena s intelektualnim poteškoćama mora pobaciti svoje dijete.

Suci žalbenog suda najavili su da će naknadno izdati puno objašnjenje svoje odluke, ali i istaknuli da su okolnosti ovog slučaja bile jedinstvene.

Podsjetimo, prošlog je petka sutkinja Suda za zaštitu, Nathalie Lieven, donijela presudu da žena s intelektualnim teškoćama koja je u dvadesetim godinama mora pobaciti jer je tako “najbolje za nju”.

Glasnogovornik udruge Right To Life (Pravo na život), Clare McCarthy, izrazio je zadovoljstvo odlukom Žalbenog suda.

“Ovo je vrlo dobrodošla odluka koja će spasiti život nerođenog djeteta i majku od prisilnog kasnog pobačaja i mnogo nepotrebne tjeskobe. Međutim, zastrašujuća prvostupanjska presuda nikada se nije trebala dogoditi.”

“Nažalost, bojimo se da ovo nije izoliran slučaj”, rekao je McCarthy, te dodao:

“Pozivamo Ministarstvo zdravstva da pod hitno otkrije koliko je žena u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo prisiljeno na kasni pobačaj u proteklih 10 godina te da objasne kako će osigurati da se to više ne dogodi.”

Odluka žalbenog suda došla je nakon što su tisuće ljudi potpisale peticiju u kojoj su tražili od ministra zdravstva i socijalne skrbi, Matthewa Hancocka, da se uključi u ovaj slučaj.

U peticiji se od Hancooka tražilo da “intervenira u ovaj slučaj, koliko je moguće, kako bi spriječio da država počini veliku nepravdu prema ovoj obitelji te da osigura da ova žena ne bude prisiljena na pobačaj”.

U cijeli slučaj su se uključili i biskupi Engleske i Walesa koji su preko pomoćnog biskupa Westminstera, Johna Sherringtona, poručili kako “Prisiljavanje žene na pobačaj protivno njezinoj volji, te volji njezine uže obitelji, narušava njezina ljudska prava, a da ne spominjemo prava nerođenog djeteta na život i obitelj koja se zalaže za brigu o djetetu”.

Ivo Džeba | Bitno.net