Prošlo je šest mjeseci od susreta talijanskog dječaka Emanuela s papom Franjom. Bio je to emotivan trenutak kada je dječak Papi postavio pitanje o svojem pokojnom ocu. Dječak je najprije stao pred mikrofon, ali onda ga je uhvatila trema pa je zanijemio. Papinom pomoćniku monsinjoru Leonardu Sapienzi je rekao: „Ne mogu ja to.“ Kada je Papa shvatio koliko je dječak uplašen, pozvao ga je sebi i predložio da mu pitanje šapne u uho.

Dok je hodao prema Svetom Ocu dječak je grcao u suzama i bacio mu se u zagrljaj. Nakon toga su određeno vrijeme šaputali, a onda je papa Franjo drugima objasnio što ga je dječak pitao. “Nedavno je moj otac umro. Bio je nevjernik, ali dao je krstiti četvero svoje djece. Bio je dobar čovjek. Je li tata u nebu?” glasilo je dječakovo pitanje.

“On nije imao dar vjere, nije bio vjernik, ali je dao krstiti svoju djecu. Imao je dobro srce”, rekao je papa Franjo. “Bog je onaj koji kaže tko ide u nebo”, pojasnio je Papa, rekavši Emanuelu da Bog ima očevo srce. “A s ocem koji nije bio vjernik, ali koji je krstio djecu i dao im tu valjanost, misliš li da bi ga Bog mogao ostaviti daleko od sebe?” Nakon toga je papa Franjo upitao okupljenu djecu napušta li Bog svoju djecu kada su dobra. Djeca su odgovorila: „Ne.“

“Eto, Emanuele, ovo je tvoj odgovor: Bog je zasigurno bio ponosan na tvoga oca, jer je lakše vjerniku krstiti djecu nego ih krstiti kada nisi vjernik. To je sigurno bilo drago Bogu”, rekao je Papa i poručio Emanuelu da “razgovara sa svojim tatom, da mu se moli”.

Dječak je ovih dana za Rome Reports izjavio kako se živo sjeća očeve smrti od prije tri godine. U njegovu malu glavu nakon toga se uvukla sumnja koja ga je noću budila. Bilo je to pitanje na koje je mogao odgovoriti samo Sveti Otac. „Papa je postupio u skladu sa svojom jednostavnošću. Ponio se poput oca. Bio je to nevjerojatan trenutak“, svjedoči dječakova majka Elisabetta.

Do susreta sa Svetim Ocem došlo je nakon što je Emanuele na satu župnog vjeronauka zapisao pitanje koje bi volio postaviti papi Franji. Kasnije je odlučeno da će to pitanje postaviti tijekom Papina pohoda rimskoj župi svetog Pavla od Križa. Dječak danas svjedoči kako se nakon susreta sa Svetim Ocem osjeća znatno bolje. „Mnogo sam sretniji otkada imam tu sigurnost.“

Njegova majka tvrdi kako je dječak dugo čeznuo za trenutkom kada će papi Franji postaviti ovo pitanje. „Mama, to nema nikakve veze s tobom, ali ja želim da mi Papa odgovori jer znam da mi on neće lagati“, uvjeravao je svoju majku. Susret žalosnog dječaka sa Svetim Ocem je imao toliki utjecaj na druge ljude da je dječak kasnije dugo primao darove. Jednoga dana u njegovoj crkvi se pojavio menadžer talijanskog nogometaša Francesca Tottija, inače dječakova miljenika, i poklonio mu dres u kojem je Totti odigrao posljednju utakmicu.

Inače, dječakova majka Elisabetta je oličenje hrabre žene. Kao samohrana majka odgaja četvero djece, dok joj je najstarijem sinu dijagnosticiran autizam. Uvijek je nasmijana i svojoj djeci redovito ponavlja kako nema životne prepreke za koju zajedno neće pronaći rješenje.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net