“Najveće okupljanje sotonista u povijesti”, tzv. Satancon u organizaciji Sotonističkog hrama, održat će se od 28. do 30. svibnja u Bostonu.

Iz organizacije, koja po američkom zakonu ima status crkve, objavili su kako je konvencija već rasprodana, što je uznemirilo dio stanovnika u jednom od najvećih američkih gradova.

Bostonska nadbiskupija također je reagirala i potaknula vjernike na molitvu, ali ih pritom zamolila da se suzdrže od javnih prosvjeda.

“Na nekoliko lokacija u nadbiskupiji moći ćete se okupiti u klanjanju i molitvi. Sva naša svetišta odlučila su se priključiti, kao i većina naših samostana. Naši redovnici i redovnice pozvani su intenzivnije moliti tog vikenda. Dodatno, mnoge župe bit će otvorene tijekom ta tri dana za održavanje molitvi, klanjanja i misa na ovu nakanu.”

“Molimo vas da ne organizirate niti potičete svoje župljane da idu prosvjedovati na događaj. To će samo potpaliti mržnju onih koji ga podržavaju i nahraniti slikama medije”, stoji u priopćenju Katoličke konferencije Massachusettsa koja okuplja nadbiskupije Boston, Fall River, Springfield i Worcester.

Premda na Satanconu nije službeno najavljeno održavanje “crne mise” – rituala koji uključuje obeščašćivanje katoličkih simbola i posvećenih hostija – pomoćni bostonski biskup Mark William O’Connell upozorio je župe da u travnju posebno paze tijekom podjele pričesti.

“Od svake župe u nadbiskupiji tražimo posebnu budnost tijekom travnja i dijeljenja Svete pričesti; molimo vas da se pobrinete da oni koji primaju Svetu pričest to učine odmah kako bi spriječili ikoga tko bi pokušao zaplijeniti ono što držimo najsvetijim, u slučaju da to pokušaju obeščastiti na konvenciji. Također bi bilo prikladno zaštiti svetohraništa u našim otvorenim crkvama.”

Iz nadbiskupije su pozvali vjernike na molitvu svetom arkanđelu Mihaelu te su pripremili posebne molitve za susrete, klanjanja i mise.

Sotonistički hram jedna je od najvećih sotonističkih organizacija u SAD-u, premda njezini osnivači ističu kako ne vjeruju u Đavla kao stvarnu osobu već ga koriste kao simbol pobune protiv vjerskih autoriteta i privilegija te za promicanje skepticizma, racionalizma i radikalne tjelesne autonomije.

Unatoč tome, povijest organizacija uključivala je pokušaj održavanja “crne mise” na Harvardu i podizanje spomenika Sotoni u saveznoj državi Arkansas. Također, na njihovim događajima sveprisutna je sotonistička ikonografija kao i svojevrsni “rituali” i “ceremonije”. Tako je na konvenciji za nedjelju najavljena “trijezna misa”, koju organizira “Trijezna frakcija” Sotonističkog hrama (eng. Sober Faction). Ona je, inače, zadužena za provođenje nereligijskih antiovisničkih programa, no na Twitteru su objavili kako se za “trijeznu misu” pripremaju ritualnim paljenjem Biblija, čiji će pepeo koristiti u ceremoniji.