Prošlog je tjedna u američkoj saveznoj državi Arkansas otkriven dva i pol metra visok brončani spomenik Sotoni pored kojeg stoje dvoje male djece. Rezultat je to trogodišnjeg zalaganja samoproglašenih sotonista koji su se okupili u ceremoniji ispred zgrade državne vlade.

Organizatori ceremonije otkrivanja, grupacija naziva Sotonin hram, izvorno je željela postaviti spomenik kraj spomenika Deset Božjih zapovijedi u glavnom gradu Oklahome, Oklahoma Cityju, no od toga su plana odustali nakon što je Vrhovni sud Oklahome naredio uklanjanje spomenika Deset Božjih zapovijedi zbog kršenja državnih zakona o odvajanju Crkve i države, pa je Sotonin hram morao potražiti novo mjesto.

Iako bi se prema imenu drugačije reklo, iz Sotonina hrama kažu da od svojih članova ne zahtijevaju štovanje Sotone. Suosnivač organizacije, Lucien Greaves, u intervjuu za Washington post, izjavio je kako je “Sotona suvremenog sotonizma metaforička ikona za prosvjetiteljske vrijednosti”, te kako se on osobno “neteistički identificira s miltonovskim Sotonom koji prkosi svakom obliku pokoravanja, veliča znanstvena istraživanja i promovira humanističke i pluralističke vrijednosti”.

Nakon što je Sotoninom hramu ideja postavljanja spomenika u Oklahomi propala, pokrenuti su planovi za Arkansas, budući da je u to vrijeme ta država donijela odluku o postavljanju spomenika Deset Božjih zapovijedi. Sotonisti su prvo pokrenuli zahtjev predstavničkom domu, pozivajući se na vjersku ravnopravnost, te tražili od njih da postave spomenik Sotoni pored onog Božjim zapovijedima, no zamisao nije ostvarena budući da nitko od zastupnika nije htio podržati ovaj prijedlog.

Tom su prilikom članovi Sotonina hrama pozvali na organiziranje prosvjednog skupa koji su najavili riječima: “Ovo nije skup sekularista protiv vjernika, sotonista protiv kršćana, ili stranaca protiv Arkansasa. Ovo je skup za sve ljude kojima su sveta ustavna načela vjerske slobode i slobode izražavanja, koja su ugrožena od strane neodgovornih političara.”

Nakon što pritisci prema državnim vlastima nisu uspjeli, sotonisti su odlučili napraviti crowdfunding kampanju kojom su skupili 20.000 dolara i sami dali izraditi spomenik koji je prošloga tjedna otkriven.

Ipak, nakon ‘svečanog otkrivanja’, dva i pol metarski kip Sotone se neće zadržavati u glavnom gradu Arkansasa, te su ga nakon samo par sati odvezli s mjesta. “Nismo zainteresirani za nametanje svojih vjerovanja i simbola vama, baš kao što ne želimo da drugi nameću svoja uvjerenja nama”, poručeno je na skupu, iako, dakako, državne vlasti ionako ne bi dopustile da spomenik tamo ostane.

S druge strane, spomenik Deset Božjih zapovijedi bio je prekriven ceradom u trenutku kad se u njegovoj blizini odvijalo otkrivanje Sotone. Lokalni dužnosnici negirali su tvrdnje kako je to učinjeno kako bi ga se sakrilo od okupljenih sotonista, rekavši kako je riječ o tome da je bio podvrgnut tretmanu zaštite od algi.

Ivo Džeba | Bitno.net