Katolički svećenik Stephen Gutgsell u mjestu Fort Calhounu u Nebraski izboden je u svojoj župnoj kući, a kasnije je preminuo od ozljeda, objavila je u ponedjeljak 11. prosinca KNA.

Šezdesetpetogodišnji svećenik podlegao je ranama u bolnici, prenosi KNA izvješća američkih medija od nedjelje.

Kako se navodi, uhićen je 43-godišnji muškarac iz mjesta Sioux Countyja u Iowi pod sumnjom da je počinio ubojstvo, ali je motiv zasad nepoznat.

Svećenik je rano ujutro nazvao policiju i prijavio provalu u stan. Policija je pri dolasku zatekla ranjenog svećenika i muškarca za kojega se sumnja da je počinitelj, piše IKA.

Iako je moguće da je uzrok napada u običnoj provali, unaprijed se ne može isključiti ni mogućnost napada na svećenika zbog vjerske mržnje, posebno u kontekstu sve učestalijih napada na kršćanske simbole, crkve i svećenike u SAD-u u posljednjih nekoliko godina.

Neki od napada u posljednje vrijeme imali su obilježja hotimičnog svetogrđa, poput slučaja u kojemu je provalnik u crkvu u Brooklynu obezglavio kipove anđela, razbacao hostije i ukrao tabernakul iz 19. stoljeća.

Napadi su se intenzivirali nakon smrti Georgea Floyda 2020. godine, a posebno su porasli nakon što je američki Vrhovni sud ukinuo presedan povezan s pobačajem poznat kao Roe vs. Wade.