Brojne katoličke crkve oštećene su u prosvjedima i sukobima koji se odvijaju u Americi nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Napadnute su crkvene zgrade u Kaliforniji, Minnesoti, New Yorku, Kentuckyju, Teksasu i Koloradu. Mnogi oštećeni sakralni objekti su katedrale, donosi CNA.

Primjerice, katedrala Bezgrešnog začeća u Denveru trajno je oštećena. Vandali su više puta napali katedralu, a na pročelju su sprejom napisali parole uvredljiva sadržaja.

Prosvjednici su u posljednjih nekoliko dana nacrtali i brojne grafite na katedrali svetog Patrika u New Yorku, a na stepenicama izvan crkve napisano je ime pokojnog Georgea Floyda.

Kardinal Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka, u nedjelju je izjavio kako osuđuje Floydovu smrt, ali i nasilje koje je uslijedilo nakon toga. „Mi poštujemo one koji žele odati počast Georgeu Floydu mirnim prosvjedima protiv zla i grijeha rasizma“, izjavio je.

Kapela svetog Jude u Dallasu u petak je navečer pretrpjela znatna oštećenja od kamenja. Otac Jonathan Austin, kapelan, izjavio je kako vjeruje da vandali nisu ni bili svjesni da gađaju crkvu, nego su „razbijali sve oko sebe“. Potvrdio je kako je pregledao snimke napada koje su zabilježile sigurnosne kamere.

„Gledao sam u njihove oči i shvatio kako su se smijali jer nisu ni znali što rade“, kaže. Ovaj svećenik vjeruje kako većina građana Amerike prosvjeduje vjerujući u dobro. Sve je pozvao da se bore za mir i mole za pokojnog Floyda i njegovu obitelj.

U prosvjedima je u nedjelju ujutro oštećena i knjižara u Chicagu koju vode Kćeri svetog Vinka. Srećom, ranije toga dana iz knjižare je odnesen tabernakul s Presvetim oltarskim sakramentom. U napadu na knjižaru nitko nije ozlijeđen i ništa nije ukradeno.

Podsjetimo, u Minneapolisu, gradu u kojem su prosvjedi započeli, katedrala Svete Marije pretrpjela je manja oštećenja u požaru koji su izazvali prosvjednici. Vatra je buknula ispod jedne klupe, ali se, srećom, nije proširila.

Nadalje, na zgradi Gospe Libanonske – katedrale svetog Petra u Los Angelesu također su osvanule poruke protiv američke policije.