Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma i jedna od najmoćnijih političarki Demokratske stranke, izbjegla je osuditi napade na crkve i pro-life centre koji su posljednjih mjesec i pol dana uzeli maha u SAD-u.

Tijekom tiskovne konferencije u četvrtak novinari su pitali Pelosi kako komentira optužbe iz republikanskih redova da demokratski političari prešućuju sve brojnije incidente, na što je ona odgovorila: “Velika sam katolkinja i vjerujem u pravo svake žene da donese vlastitu odluku”.

“Žena ima pravo na izbor, da ispuni svoju odgovornost. To je na njoj, na njenom doktoru, obitelji, suprugu ili partneru i njenom bogu”, prenio je njezine riječi CNA.

Pelosi je dodala kako je “politizacija” pobačaja nešto što je “neispravno” i “jedinstveno američki” te da više neće odgovarati na pitanja o toj temi. Njezinu izjavu možete poslušati u videu ispod, od 18:00.

Podsjećamo, političarka iz Kalifornije već desetljećima, unatoč redovito proklamiranoj katoličkoj vjeri, podupire pobačaj, što je čini sličnom trenutnom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu. Ustrajanje u tome nedavno je natjeralo nadbiskupa San Francisca Salvatorea Cordileonea da joj uskrati pričest. Odluka vrijedi na razini cijele nadbiskupije, a podržali su je i neki drugi američki prelati.

Porast nasilja protiv pro-life organizacija

Napadi na pro-life centre i katoličke crkve u SAD-u intenzivirali su se nakon što je početkom svibnja u javnost procurila informacija da se Vrhovni sud sprema ukinuti odluku Roe protiv Wadea kojom je 1973. godine zajamčen pobačaj u svim saveznim državama.

Catholic News Agency objavio je i interaktivnu kartu na kojoj je zabilježeno gotovo 40 takvih slučajeva (u njih nisu ubrojeni napadi na protestantske crkve) unutar spomenutog razdoblja. Radi se uglavnom o uništavanju imovine.

Također, Američka biskupska konferencija je samo u svibnju zabilježila 12 napada na crkve diljem SAD-a. Radi se o najvećoj brojci od 2020. kada su započeli sa sustavnim bilježenjem antikatoličkih incidenata.

Dodajmo i kako je prije desetak dana blizu posjeda Bretta Kavanaugha, jednog od sudaca Vrhovnog suda koji je navodno glasao za ukidanje odluke Roe protiv Wadea, policija uhitila naoružanog muškarca.

Bijela kuća osudila napade aktivista za pobačaj

Inače, Bijela kuća osudila je u srijedu napade aktivista za pobačaj, dan nakon što je Jane’s Revenge – jedna od organizacija koja je preuzela odgovornost za incidente – pozvala na otvorenu sezonu lova na pro-life organizacije.

Kako je za Daily Wire poručila pomoćna tajnica Alexandra LaManna: “Nasilje i uništavanje imovine nemaju mjesta u našoj zemlji, bez obzira na okolnosti, i predsjednik (Joe Biden) to osuđuje. Svi se slažemo da su djela poput ovih potpuno neprihvatljiva bez obzira na naše politike.”

Što se tiče, pak, sadržaja priopćenja Jane’s Revenge – anarhističke organizacije čiji su članovi anonimni i o kojoj je malo toga poznato – dovoljno je navesti ovih nekoliko rečenica:

“Demonstrirali smo u posljednjih mjesec dana kako je jednostavno i zabavno napadati. (…) Obećali smo da ćemo poduzeti sve drastičnije mjere protiv opresivnih struktura. Budite sigurni da hoćemo i da nove mjere možda neće biti samo u obliku požara i grafita, što se jednostavno čisti.”

“Svatko tko ima potrebu crtati, paliti, rezati, opstruirati: sada je vrijeme.”