RAT U UKRAJINI

Ruska vojska uhitila dva grkokatolička svećenika u Berdjansku, optužili ih za ‘gerilske’ aktivnosti

"Ove 'optužbe' podignute su isključivo zbog njihove vjernosti Bogu i Crkvi", poručile su lokalne crkvene vlasti.

Tino Krvavica
O. Bohdan Geleta i o. Ivan Levystky/Foto: Donjecki egzarhat

O. Bohdan Geleta i o. Ivan Levystky/Foto: Donjecki egzarhat

Ruske vojne snage uhitile su prošlog tjedna dva svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve u Berdjansku, okupiranom gradu u Zaporoškoj oblasti na jugoistoku Ukrajine.

Kako javljaju brojni mediji, o. Hieromonk Ivan Levystky i o. Bohdan Geleta koji godinama služe u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, optuženi su za “subverzivne” i “gerilske” aktivnosti koje uključuju posjedovanje oružja, municije i, izvještaji tvrde, “nepoćudnih” knjiga o ukrajinskoj povijesti.

Inače, informacije o uhićenju kao i optužbama protiv svećenika pojavile su se u medijima bliskima Moskvi nekoliko dana nakon što su ukrajinske protuobavještajne i protuterorističke službe izvršile pretragu stoljetne Kijevo-pečerske lavre koja pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Moskovskog patrijarhata, pod optužbom da tamošnji kler aktivno podržava Rusiju u ratu.

Što se tiče o. Levystkyja i Gelete, iz Donjeckog egzarhata optužbe su nazvali “neosnovanima i nelegalnima”, zatraživši hitno puštanje svećenika na slobodu.

“Od početka ovog velikog rata koje ruske snage vode na ukrajinskom teritoriju do trenutka njihova uhićenja, djelatnosti oba svećenika nisu prelazila granice njihove pastoralne dužnosti”, objavljeno je 25. studenog u priopćenju.

“U trenutku pretraživanja crkve i pripadajućeg rektorata i prostorija župe, oba svećenika već su bila uhićena: to jest, nisu imali kontrolu nad tim prostorima niti nad aktivnostima Ruske narodna garde”, navode iz Donjeckog egzarhata, aludirajući da su oružje i municija podmetnuti.

“(Svećenici) ne mogu snositi nikakvu odgovornost za oružje i municiju koja je navodno nađena na tim mjestima. Radi se o očitim klevetama i lažnim optužbama.”

Lokalne crkvene vlasti dodale su i da uhićenja predstavljaju kršenje temeljnih ljudskih prava.

“Ove ‘optužbe’ podignute su isključivo zbog njihove vjernosti Bogu i Crkvi”, zaključuje se u priopćenju.