Roditelji 14-godišnje pakistanske kršćanke Hume Younas, koja je oteta prije dva mjeseca i natjerana postati muslimankom, objavili su video u kojemu mole papu Franju i cijelu međunarodnu zajednicu da interveniraju u njihovu slučaju, prenose vatikanski mediji.

Nakon što je oteta Younas je prisilno konvertirana na islam, pojasnili su njezini roditelji, a jedan od otmičara se oženio njome na što je također bila primorana. Sada roditelji, očajni zbog situacije koja zorno pokazuje manjkavosti pakistanskog pravnog sustava kada je u pitanju zaštita kršćanske manjine, apeliraju na međunarodnu zajednicu, pa tako i na Papu, da im pomogne.

Vatican News na engleskom jeziku navodi kako obitelj ima pravnu pomoć nadbiskupije u Karachiju i odvjetnice Tabassum Yousaf. Ona je započela pravnu borbu, tražeći intervenciju sudskih vlasti i povratak djevojčice kući, ali bez uspjeha. Štoviše, Yousaf je rekla kako su otmičari pokrenuli parnicu pred pakistanskim sudovima kako bi njezini roditelji ostali bez ikakva prava skrbništva nad njom, lažući kako je ona punoljetna.

Pojedini mediji navode kako je otmica kršćanske djevojke vjerojatno još jedan iz niza zločina povezanih s krijumčarskom mrežom ljudi koja djeluje u Pakistanu i u kojoj osim domaće mafije sudjeluje i kineska mafija.

Sada roditelji, bez pomoći pravnog sustava u svojoj državi, traže pomoć u inozemstvu, nadajući se kako će pritisak međunarodne zajednice pomoći, kao što je pomogao u slučaju Asije Bibi, kršćanke koja je bila osuđena na smrt zbog lažnih optužbi, a potom ipak oslobođena.

Podsjećamo, otmice kršćanskih djevojaka te njihovo konvertiranje na islam i prisilna udaja nisu rijetkost u Pakistanu, o čemu je više puta pisao i naš portal. Više o tome možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net