Samra Bibi nova je u nizu kršćanskih djevojčica koje su postale žrtve otmice te prisilne udaje i obraćenja u većinski islamskom Pakistanu.

Bibi, koja ima 14 godina, navodno je oteo musliman Muhammad Ramiz, natjeravši ju da se uda za njega te obrati na islam, javlja AsiaNews.

Samra je oteta iz obiteljskog doma u Rasulpuri, blizu grada Faisalabada, dok su otac i brat bili odsutni. Brat je vidio kako ju Ramiz i četvero otmičara odvode iz kuće te guraju u auto. Prije nego što je uspio doći do njih otmičari su pobjegli.

Samrin otac Munir Masih cijeli je slučaj otišao prijaviti policiji, ali su tamošnji službenici dva dana odbili primiti prijavu. Masih je izjavio kako je policijski istražitelj pritom bio grub i neugodan prema njemu.

Prijava je zaprimljena tek nakon intervencije i pritiska lokalne kršćanske zajednice, a ubrzo je uhićen jedan od otmičara, Muhammad Ashfaq, koji je kasnije pušten uz jamčevinu.

Otac djevojčice poručio je kako Ramiz, naručitelj i izvršitelj otmice, “već duže vrijeme gleda kršćanske djevojke i provocira ih”.

“Kada mu kažu da prestane postane bezobrazan prema njima”, izjavio je.

Obitelj je tražila pomoć organizacije Human Rights Focus koja je pokrenula pravne mehanizme kako bi djevojka bila vraćena kući.

Predsjednik NHFP Naveed Walter tvrdi da su “maloljetne djevojke jednostavna meta za otmice, prisilna obraćenja i brakove”.

“One su meka meta za ucjenu, silovanje i ubojstvo.”

“Neki slučajevi budu zaključeni kao samoubojstvo, poput Nimrite Chandani, mlade hinduistkinje koju su ubili radikali”, izjavio je Walter, dodavši kako drugi slučajevi završe uspješno.

“Ako vlasti poduzmu oštre korake, sve se može učiniti, sve je moguće. Zašto se onda iste mjere ne poduzimaju u svim slučajevima otetih djevojaka?”

Walter je pritom naveo upravo slučaj Samre Bibi koja ima 14 godina zbog čega prema pakistanskim zakonima ne može sklopiti brak.

“No policija je namjerno u izvješću napisala da ima između 15 i 16 godina. Tu ćemo pretpostavku također izazvati na sudu.”

Otmice malodobnih djevojaka nedavno je osudio nadbiskup Lahorea (drugog najvećeg pakistanskog grada) Sebastian Shaw.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je istraživanje pokazalo da je samo u pakistanskoj provinciji Punjab u godinu dana oteto 700 djevojčica.

“Otmica je zločin i tako se mora tretirati. To je jedini način na koji ih možemo spriječiti”, rekao je nadbiskup dodavši kako otete djevojke često imaju samo “14 ili 15 godina”.

Kao glavni uzrok Shaw je naveo “požudu”, dodavši kao je moguće da postoji i vjerska komponenta u otmicama.

Tino Krvavica | Bitno.net