Kršćanski mediji prenose zastrašujuću priču o 15-godišnjoj pakistanskoj kršćanki koja se nakon mučenja, silovanja i prijetnji prisilno udala za starijeg muslimana te prešla na islam.

Neha Pervaiz, 15-godišnja djevojka iz grada Ittehada, blizu Karachija, odvedena je od kuće pod izlikom da će se nekoliko dana brinuti za bolesnog sina majčine polusestre.

“Teta, inače obraćenica na islam, odvela me 28. travnja u svoju kuću kako bi se brinula o njezinom bolesnom sinu. No tamo su tražili od mene da se udam za muslimana imena Imran. Kad sam odbila, istukli su me i prijetili da će ubiti mojeg mlađeg brata koji je bio samnom”,

“Kasnije sam odvedena u sobu gdje me Imran silovao. Potom su me prisilili da se obratim na islam i udam za Imrana”, ispričala je Neha za Ucanews.

Prema njenom svjedočenju, dan kasnije odvedena je islamskom kleriku koji ju je tražio da citira retke iz Kurana te joj dao i novo ime – Fatima.

Neha/Fatima je 30. travnja pred sudom bila prisiljena sklopiti brak s 45-godišnjim muslimanom.

Portal AsiaNews piše kako Imran iz prethodnog braka već ima troje djece.

Nakon tjedan dana Neha je, upravo uz pomoć kćeri svog novog supruga, uspjela pobjeći.

Njezina majka, Jamila Masih, izjavila je kako se kćer vratila kući bosa i iznimno uplašena.

“Bila sam šokirana kad sam shvatila što se dogodilo mojoj kćeri jer sam mislila da se kod tete nalazi kako bi joj pomogla”, poručila je.

AsiaNews pak piše kako je teta, iako obraćenica na islam, do sada smatrana osobom u koju se obitelj mogla pouzdati.

Nehini roditelji ubrzo su podnijela prijavu policiji. Iako su ih isprva odbili, uz pomoć protesantske pastorice, Ghazale Shafiqe, prijava je podnesena 13. svibnja.

Pastorica Shafiqa istaknula je kako je Nehin brak, zbog toga što je maloljetna, ilegalan.

“Djevojke mlađe od 18 godina su maloljetnice i oni koji rade ovakve stvari mogu, prema pakistanskom kaznenom zakonu, biti procesuirani. Borit ćemo se za njezin slučaj na sudu”, dodala je.

“Neha je prestrašena, skupi se u kut i samo ponavlja da ako je prisile da se vrati, da joj više nitko neće moći pomoći. Njezino srce je slomljeno, moramo biti uz nju i zahtijevati pravdu.”

Stravični zločini nad kršćanima u Pakistanu

Progoni kršana, kao i prisilna obraćanja nažalost, nisu novost u Pakistanu.

Tako je u ožujku ove godine, u regiji Punjab, oteta 15-godišnja kršćanka. Njezini roditelji uskoro su obaviješteni kako je kćer prešla na islam no, prema pisanju Pakistan Christian Posta, uvjereni su da se radilo o prisili.

Prema organizaciji Pokret za solidarnost i mir u Pakistanu (MSP) postoji poseban uzorak po kojem se mogu prepoznati slučajevi prisilnog braka i obraćenja.

“Kršćanske djevojke, obično između 12 i 15 godina, bivaju otete, obraćene na islam te udane za treću stranku. Obitelj žrtve podnese prijavu za otmicu ili silovanje u lokalnoj policijskoj stanici. Otmičar, u ime žrtve, podnosi protuprijavu, optužujući kršćansku obitelj za uznemiravanje svojevoljno obraćene i udane djevojke te za pokušaj njenog preobraćenja natrag na kršćanstvo.”

“Kad slučaj dođe na sud, žrtvu se obično traži da svjedoči je li se obratila i udala vlastitom voljom ili je bila oteta. U većini slučajeva, tijekom trajanja sudskog procesa, djevojke ostaju kod svog otmičara. Nakon što djevojka izjavi kako se svojom voljom obratila i pristala na brak, slučaj se zaključuje”, poručuju iz MSP-a.

Poznat je slučaj Asije Bibi, pakistanske kršćanske koju je 2009. godine uhićena zbog blasfemije, Bibi je 2010. godine osuđena na smrt vješanjem zato što je navodno vrijeđala proroka Muhameda.

Ustavni sud oslobodio ju je nakon dugih devet godina, što je izazvalo nemire u zemlji. Asia Bibi i njezina obitelj prije nekoliko su dana napustili Pakistan i sletili u Kanadu.

Agencija Fides, informativni servis Papinskih misijskih djela, izvjestila je 2004. o “raširenom fenomenu” silovanja djevojčica, osobito pripadnica hindu i kršćanske manjine.

Posebno potresan slučaj je onaj Nehe Munir koja je silovana iako je imala samo dvije godine, zato što njezin otac nije htio prijeći na islam. Neha i njezina obitelj su nakon zločina pobjegli u Kanadu.

U siječnju 2019. godine više od 500 muslimanskih klerika potpisalo je “Islamabadsku deklaraciju” kojom su pozvali na borbu protiv vjerskog nasilja i progona nemuslimana.

Tino Krvavica | Bitno.net