Duhovna i tjelesna hrabrost malenog Alfieja koji je nastavio disati nakon što ga je Velika Britanija osudila na smrt, od strane kliničkog osoblja liverpulske bolnice, proglašena je „iznimno neočekivanom“. Prethodno su mu dijagnosticirali, među ostalim, letalnu insuficijenciju respiratornog sustava zbog potpune nefunkcionalnosti centralnog živčanog sustava, a upravo zbog koje i je donesena odluka da se aparati koji dječaku pomažu disati imaju ugasiti. Samom činjenicom da dječak već satima diše i nakon što su mu – uvjereni da će time umrijeti – isključili mehaničku ventilaciju, opovrgnuta je ova dijagnoza. Opovrgnućem ove dijagnoze opovrgnuta je i sudska presuda, koja je u potpunosti bazirana na samoj dijagnozi. No malenom Alfieju logika za sada ništa ne pomaže. Poput kakvog teškog kriminalca opkoljen naoružanim policajcima u svojoj bolničkoj sobici iz koje ne smije van, mora disati sam. Diši, Alfie!

Kardinal Sgreccia ovakva stanja prozvao je tanatološkom tvrdoglavošću: predisponiranom namjerom da se pacijent usmrti unatoč svim medicinskim i etičkim činjenicama i argumentima koji u procesu liječenja jasno progovore u korist života. Iznoseći tada opsežnu kritiku postupka u slučaju sada pokojnog Charlieja Garda, još jednog dječaka na čiju se smrt namjerila Velika Britanija zabranivši njegovim roditeljima da ga odvedu na eksperimentalno liječenje u SAD, istaknuo je osnovni princip autentične palijativne etike: neizlječiva bolest ne podrazumijeva otkazivanje medicinskog tretmana. Štoviše, medicina, znanost u službi života, pacijentu s dijagnozom neizlječive bolesti, a posebice djetetu, a posebice djetetu koje pati, trebala bi trajno i osobito velikodušno osigurati svaku dostupnu njegu. Unatoč toj najosnovnijoj etici kao i samoj naravi medicine kojoj je izručen, odlučeno je kako za Alfieja nema milosti. Neće mu se olakšati disati. Ma diši, Alfie, koliko god to sada bilo teško!

Anthony Paul Hayden, sudac visokog suda s titulom viteza, inače gorljivi aktivist za LGBT prava, u svojoj sinoćnoj presudi odlučio je malenom, u „posljednjem poglavlju njegova života“, dokinuti čak i pravo na slobodno kretanje. Stoga pedijatrijska ekipa iz rimske dječje bolnice Bambino Gesù koja u punoj spremnosti čeka da ga preuzme i počne za njega skrbiti, nema pravo pristupa Alfieju. Svaki novi dan koji bi Alfie poživio u rukama rimskih liječnika, bio bi novi udarac za njihove engleske kolege, koji su odlučili da Alfie ne može više živjeti.

Diši, Alfie! Svaki tvoj udah neprocjenjive je vrijednosti. Ovaj svijet nije te lijepo dočekao, morao si okusiti sve beznađe ideologije koja je amputirala i logiku i etiku i u tri dana dokinula ti sva tvoja ljudska i dječja prava. Ali svaki tvoj udah probija put istini u ovom surovom bezumlju. Ne uskrati nas ni jednog jedinog daha!

Duhovna i tjelesna hrabrost malenog Alfiea koji je nastavio disati nakon što ga je Velika Britanija osudila na smrt, od…

Objavljuje Tihana Culjak25. travnja 2018

Bitno.net