relikvija pape relikvija pronađena u smeću

Relikvija Klementa I., tek četvrtog pape koji je upravljao Katoličkom Crkvom, a koja je pronađena u otpadu, bit će pohranjena u katedrali Presvete Krvi Isusa Krista, poznatijoj kao Westminsterska katedrala.

Relikvija, koju su prošle godine tijekom redovitog prikupljanja otpada u centralnom Londonu pronašli radnici tvrtke Envirowest, sastoji se od fragmenta kosti pohranjenog u crveno-zlatnoj kutiji, zapečaćenoj voskom.

Nakon što je uprava tvrtke uputila poziv zainteresiranoj javnosti da pomognu u pronalasku prigodnog mjesta za pohranu relikvije, zaprimili su poziv Sophie Andreae, potpredsjednice odbora za baštinu Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa.

No, kako javlja Catholic Herald, prijašnji vlasnik relikvije, koji je želio ostati anoniman, također se javio na poziv, poručivši kako mu je relikvija ukradena tijekom provale u automobil. Bivši vlasnik se ipak složio da se relikvija pohrani u Westminsterskoj katedrali.

“Ovo je sretan završetak neobične priče”, izjavila je za medije Sophie Andreae, dodavši kako se radi o “predmetima od velike važnosti”.

Vlasnik tvrtke Envirowest, James Rubin, izjavio je pak prošlog mjeseca: “Možete zamisliti kako smo se iznenadili kad smo shvatili da je naš tim za čišćenje pronašao kost koja pripada papi. To nije nešto što očekujete, čak i u našoj branši. Često tijekom skupljanja pronađemo neke čudne i lijepe predmete, ali definitivno nismo očekivali da ćemo pronaći fragment kosti apostola.”

Sveti Klement I. rođen je u prvom stoljeću u Rimu. Bio je nakon Lina i Anakleta (Kleta), nasljednik svetoga Petra. Tertulijan (3. st.) tvrdi da ga je apostol Petar pripremao za papinsku službu, ali ju je Klement u svojoj skromnosti prepustio drugima.

Za Klementova pontifikata bjesnilo je progonstvo kršćana. Tako je i on postao žrtva progonitelja. O njegovu mučeništvu govori se u apokrifnim spisima što ih je u svojoj zbirci “Patres apostolici” 1724. g. objavio Cotelier. Ondje se uz obilje detalja govori o tome kako je Klement obratio Teodoru, ženu Sisinija, Nervina dvorjanika, a potom i samog Sisinija, te još 423 osobe na višem položaju. Car Nerva je stoga prognao papu na Krim, u užarene rudnike pokrajine Chersoneso, među tisuće kršćana svedenih na uvjete nemilog robovanja. Za vrijeme zatočeništva izdvajao se blagošću značaja te očitovanjem kršćanske tolerancije, izveo je i brojna čudesa, a mnogi su se ondje obratili na kršćanstvo.

Sveti Klement smatra se jednim od “Apostolskih otaca”, kršćana koji su osobno upoznali nekog od apostola.

*Više o tome što su relikvije i zašto ih Katolička Crkva časti možete pročitati u tekstu: Sve što trebate znati o relikvijama: Što su zapravo relikvije, kako se razvijala pobožnost prema njima te kako ih ispravno častiti.

*Hrvatski gradić Vodnjan sadrži fascinantnu kolekciju relikvija i neraspadnutih tijela svetaca koja je jedinstvena na svijetu. Nedavno smo ju obišli. Više o tome pročitajte OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net