Poglavarica jedne od najvažnijih zajednica posvećenog života u Njemačkoj, izjavila je kako trenutni pogled na svećenstvo treba „temeljito preispitati“ te se zauzela za svećeničko ređenje žena.

„Posve je prirodno da žene budu svećenici i ne mogu shvatiti razloge zašto to ne dopustiti“, rekla je sestra Ruth Schönenberger, poglavarica benediktinskog samostana u Tutzingu, u razgovoru za katholisch.de, službenu stranicu Katoličke Crkve u Njemačkoj. Dodala je i kako je iznenađena što je Kristova prisutnost „reducirana samo na muški spol“:

„Ovdje u Tutzingu i mi imamo izvrsne kvalificirane teologinje. Jedina stvar koja im nedostaje je zaređenje – ništa više“, rekla je 68-godišnja Schönenberger.

Samostan u Tutzingu jedan je od najvažnijih samostana benediktinki, budući da je u njemu 1885. utemeljena kongregacija Benediktinskih sestara misionarki iz Tutzinga, koja danas broji oko 1 300 sestara u 19 zemalja diljem svijeta.

Poglavarica je izrazila i nezadovoljstvo svećenstvom koje, prema njenom mišljenju, ne čini dovoljno kako bi se promijenilo trenutno stanje stvari po pitanju zaređivanja. “Naš trenutni pogled na svećenstvo treba pod hitno temeljito preispitati i iskreno sam iznenađena da sami svećenici ne protestiraju snažnije protiv sadašnjeg razvoja, budući da su uključeni u njega”, rekla je.

“Mjera u kojoj neravnoteža moći postoji u svijetu je uistinu alarmantna, baš kao i činjenica da nismo naučili učinkovitije se nositi s njom. To je nešto čime se moramo rigorozno posvetiti”, dodala je poglavarica te naglasila kako su pokušaji da se žene utješi „obećanjem da će se pitanje đakonica istražiti“, nedovoljno.

Schönenberger je kao primjer podređenosti žena navela činjenicu da redovnice svaki dan moraju pozivati muškarca da slavi euharistiju. Kako bi se “doskočilo” tome, rekla je da namjeravaju potražiti oblike slavljenja euharistije “koji nam odgovaraju”, te “razviti nove”.

Na kraju razgovora, poglavarica iz Tutzinga dala je podršku poglavarici benediktinskog samostana u švicarskom Fahru, sestri Irene Gassman, koja je pozvala na molitvu za ravnopravnost spolova unutar Crkve.

“Zašto se ne bismo molile za ravnopravnost spolova u Crkvi? Najvažnije je da se cijela rasprava o reformi prikaže Bogu”, rekla je Schönenberger, istaknuvši kako sama molitva ipak neće biti dovoljna.

Vezano za temu ređenja žena, podsjetimo kako je prošle godine pročelnik Kongregacije za nauk vjere, Luis Ladaria, u tekstu za L’Osservatore Romano naglasio kako je nemogućnost ređenja žena dio “katoličke vjere i ona neće niti može biti promijenjena”. Ladaria se pri tome pozvao na nauk koji je potvrdio papa sv. Ivan Pavao II. u dokumentu “Ordinatio Sacerdotalis” iz 1994..

Ivo Džeba | Bitno.net