Pročelnik Kongregacije za nauk vjere mons. Luis Ladaria objavio je članak u poluslužbenom glasilu Svete Stolice L’Osservatore Romanu i u njemu ponovio kako je nauk o nemogućnosti ređenja žena za svećenike konačan.

“Da samo muškarci mogu biti valjano ređeni za svećenstvo istina je koja je dijelom katoličke vjere i ona neće niti može biti promijenjena”, napisao je novoimenovani kardinal Ladaria, a prenio je The Catholic Herald.

Ladaria je napisao i sljedeće:

“Zabrinjava to što možemo vidjeti u pojedinim državama, u kojima još uvijek postoje glasovi koji dovode u pitanje definitivnu narav ove doktrine.”

Kako je napisao pročelnik najvažnijeg vatikanskog dikasterija, nauk koji je potvrdio papa sv. Ivan Pavao II. u dokumentu “Ordinatio Sacerdotalis” iz 1994. jest konačan i štetno je to dovoditi u pitanje. Neki to čine, piše Ladaria, zato što taj dokument nije definiran kao ‘ex cathedra’, odnosno kao nauk koji je nezabludiv i kojega više ništa ne može dovesti u pitanje.

Međutim, nastavlja Ladaria, takve tvrdnje šire konfuziju među vjernima ne samo o sakramentu svećenstva nego i o načinu na koji Crkva neki nauk proglašava nezabludivim.

“Nauk Katoličke Crkve nije konačan i nezabludiv samo kada ga proglašava koncil biskupa ili papa ‘ex cathedra’. Nauk je takav i kada ga “zastupaju biskupi diljem svijeta u zajedništvu među sobom i s papom, te predlažu doktrinu koja treba biti smatrana nepromjenjivom”.

To je ono, piše pročelnik, što je učinio sv. Ivan Pavao II.

“Nije proglasio novu dogmu, nego je ovlašću koju ima kao Petrov nasljednik formalno potvrdio i pojasnio – kako bi otklonio svaku sumnju – ono što je univerzalno Učiteljstvo oduvijek smatralo tijekom povijesti kao poklad vjere”, napisao je.

Podsjetimo, u dokumentu “Ordinatio Sacerdotalis” sv. Ivan Pavao II. je napisao:

“Stoga, kako bi se uklonila sva sumnja u ovome pitanju velike važnosti, pitanju koje se tiče samoga božanskog ustanovljenja Crkve, po svojoj službi utvrđivanja braće (usp. Lk 22,32), proglašavam kako Crkva nema nikakva autoriteta za davanje svećeničkog ređenja ženama i kako ovaj sud svi vjerni u Crkvi trebaju držati konačnim.”

Sada je pročelnik Kongregacije za nauk vjere to potvrdio, reagirajući tako, očito, na razne špekulacije koje, kako piše, smatra zabrinjavajućim.

Goran Andrijanić | Bitno.net