Sirijski svećenik Jacques Mourad, koji je u zatočeništvu islamističkih terorista proveo čak pet mjeseci, izabran je za nadbiskupa Homsa. Biskupska sinoda Sirijske katoličke Crkve izabrala je vlč. Jacquesa Mourada nadbiskupom Homsa u Siriji. Papa Franjo je dao privolu za izbor, piše Aleteia. Inače, Sirijska katolička Crkva jedna je od Istočnih katoličkih Crkava u jedinstvu sa Svetom Stolicom u Rimu. U petnaest eparhija ima danas oko 160 tisuća vjernika.

U razgovoru za isti portal otac Mourad je 2015. godine, kada je pobjegao teroristima, izjavio kako je tijekom višemjesečnog zatočeništva „osjećao Isusovu prisutnost”. Inače, ovaj 54-godišnjak rođen je u Aleppu. Za svećenika je zaređen 1993. godine, a od 2000. do 2015. godine djelovao je u ekumenskom samostanu Mar Elian koji se nalazi nedaleko od grada Qaryatana. U samostanu je tijekom građanskog rata boravilo nekoliko stotina izbjeglica kojima su redovnici osigurali najnužniju pomoć. Dana 21. svibnja 2015. godine oca Mourada oteli su nepoznati naoružani napadači.

Najprije su ga četiri dana držali u automobilu.  Za libanonske novine L’Orient-Le jour opisao je kako su teroristi nekoliko puta zaprijetili da će mu odrubiti glavu ukoliko ne prijeđe na islam, bio je mučen i podvrgnut lažnom pogubljenju. “Prvi tjedan je bio najteži… Nakon što su me nekoliko dana držali u automobilu, na blagdan Duhova odveli su me u Raqqu. Prve dane u zarobljeništvu proživio sam rastrgan između straha, bijesa i srama”, rekao je.

Posvjedočio je kako je tijekom zatočeništva posebno zavolio molitvu krunice, koju do tada nije često molio, ali i da mu je posebno pomogla molitva svetog Charlesa de Foucaulda. U molitvi i psalmima pronašao je mir koji ga, kako kaže, nikada nije napuštao. Sjetio se Kristovih riječi iz Evanđelja po Mateju: „Blagoslivljajte one koji vas kunu, molite za one koji vas progone“. Kaže da je bio sretan što je mogao živjeti te riječi. „Nije mala stvar moći živjeti evanđelje, osobito one teške retke, koji su prije bili samo teoretski… Počeo sam osjećati suosjećanje prema svojim otmičarima”, tvrdi.

Otmičarima je uspio pobjeći 10. listopada 2015. godine, odnosno nakon pet mjeseci. “Obukao sam se kao islamist i pobjegao sam na motoru uz pomoć jednog prijatelja muslimana”, objasnio je Mourad. Nakon toga je, u suradnji s pravoslavnim svećenikom te nekoliko prijatelja beduina i muslimana, radio na oslobađanju 200 kršćana koji su još bili u zatočeništvu.

Svoje iskustvo zatočeništva opisao je kao Božje čudo. “Smatram to Božjim čudom – očekivati svaki dan da netko uđe u ćeliju i ubije te, a unatoč tome osjećati cijelo vrijeme mir. Nisam imao nikakav problem s time da umrem za Gospodinovo ime. Ne bih bio ni prvi ni zadnji, nego mučenik među tisućama onih koji su umrli za Krista”, rekao je svećenik i prepričao kako je to bilo:

“Svaki dan netko bi ušao u ćeliju i pitao me: Tko si ti? Odgovorio bih: Ja sam Nazarećanin (termin kojim se u muslimanskim državama označava sljedbenike Isusa iz Nazareta, op. a.). Dobio bih odgovor: Dakle, ti si nevjernik, a takvima režemo grlo. Ali, ni u jednom trenutku nisam potpisao nikakav dokument kojim se odričem kršćanstva.”