Collage

Sirijski svećenik Jacques Mourad, o čijem su oslobađanju iz ruku islamističkih terorista pisali prošli tjedan svi svjetski mediji, rekao je kako ga ISIL nije pustio, nego im je – pobjegao.

U razgovoru s katoličkom televizijskom postajom TV2000, svećenik je otkrio neke detalje svog bijega.

“Obukao sam se kao islamist i pobjegao sam na motoru uz pomoć jednog prijatelja muslimana”, rekao je Mourad i dodao kako više od toga ne može otkriti.

Prior samostana Mar Elian i župnik zajednice u Qauyataynu, otet je u svibnju, a sada je u razgovoru otkrio neke okolnosti svog zatočeništva. Kako je rekao, cijelo je vrijeme osjećao unutarnji mir.

“Smatram to Božjim čudom – očekivati svaki dan da netko uđe u ćeliju i ubije te, a unatoč tome osjećati cijelo vrijeme mir. Nisam imao nikakav problem s time da umrem za Gospodinovo ime. Ne bih bio niti prvi niti zadnji, nego mučenik među tisućama onih koji su umrli za Krista”, rekao je svećenik i prepričao kako je to bilo:

“Svaki dan netko bi ušao u ćeliju i pitao me: Tko si ti? Odgovorio bih: Ja sam Nazarećanin (termin kojim se u muslimanskim državama označava sljedbenike Isusa iz Nazareta, op. a.). Dobio bih odgovor: Dakle, ti si nevjernik, a takvima režemo grlo. Ali, nisam niti u jednom trenutku potpisao nikakav dokument s kojim se odričem kršćanstva.”

Sirsko-katolički svećenik opisao je i kako su ga nakon zatočenja držali nekoliko dana zaključanog u automobilu, a potom ga prebacili u grad Raku. U kolovozu je prebačen na lokaciju u grad Palmiru, gdje je bilo zatočeno oko 250 kršćana iz njegova kraja.

Kako je svećenik rekao, ono što sada pokušava učiniti jest isposlovati njihovo oslobađanje. Jučer je Asirska međunarodna novinska agencija AINA izvijestila o tome kako je ISIL pustio na slobodu oko 50 kršćana. Nejasno je koliko je to povezano s aktivnostima Mourada i njegovih prijatelja koji rade na oslobađanju njegovih vjernika.

U zatočeništvu ISIL-a ostalo je još oko 200 kršćana.

G. An. | Bitno.net