jacques hamel beatifikacija

Nakon što je nadbiskup Rouena Dominique Lebrun objavio jučer kako je njegova nadbiskupija započela s istragom u procesu beatifikacije o. Jacquesa Hamela, svećenika kojeg su u srpnju islamisti ubili za oltarom dok je služio misu, papa Franjo potvrdio je kako je donio odluku koja ubrzava proces moguće beatifikacije i kanonizacije.

Papa je u zrakoplovu kojim se vraćao iz Azerbajdžana novinarima potvrdio izjavu nadbiskupa Lebruna te rekao kako je odlučio da se u slučaju o. Jacquesa skrati uobičajeni rok od pet godina koji mora proći od smrti osobe do istrage kojom započinje proces o njegovoj mogućoj beatifikaciji.

Papa je objasnio kako je to odlučio jer želi spriječiti da svjedočanstva o smrti o. Hamela budu izgubljena – ili smrću nekog od svjedoka ili zaboravom zbog protoka vremena.

Nadbiskup Lebrun ovu je vijest objavio na misi kojom je obilježeno ponovno otvaranje crkve u Saint-Etienne-du-Rouvrayju gdje je Hamel ubijen.

Papa je na misi u Vatikanu prošli mjesec opisao Hamela kao mučenika. Osoba za koju se utvrdi da je umrla mučeničkom smrću automatski biva proglašena blaženom, bez za to inače potrebnog potvrđenog čuda po zagovoru.

Bitno.net