Otac Jean Pierre Schumacher, jedan od dvojice trapista koji su preživjeli masakr u samostanu Majke Božje Altaške u Alžiru 1996. godine preminuo je u 98. godini.

Schumacher je preminuo u Maroku gdje je živio u trapističkom samostanu u Mideltu na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenog, prenosi CNA.

Pokojni redovnik služio je kao noćni portir 27. ožujka 1996. kada su naoružani ekstremisti oteli i kasnije brutalno pogubili sedmoricu njegove subraće.

Oteli su ih pripadnici islamističke skupine kako bi tražili od francuskih vlasti oslobađanje svojih članova iz francuskih zatvora. Međutim, vlada u Parizu je to odbila, a redovnici su ubijeni osam tjedana nakon što su oteti.

Otmičari su u samostan ušli kroz podrum, tako da nisu prošli pokraj vrata koja je Schumacher noću čuvao. Drugi preživjeli trapist iz samostana otac Amédée Noto preminuo je 2008. godine.

Sedmorica ubijenih trapista beatificirani su 8. prosinca 2018. godine zajedno s još jednim biskupom i 11 drugih redovnika. Svima im je zajedničko što su ih 1990-ih ubili ekstremisti tijekom građanskog rata u Alžiru, a poznati su kao Alžirski mučenici.

Priča o masakru nad trapistima u Alžiru ekranizirana je na filmu “O ljudima i bogovima” koji je godine 2010 dobio Grand Prixom na festivalu u Cannesu.

Godine 2019. tijekom svojeg apostolskog pohoda Maroku papa Franjo upoznao se s ocem Schumacherom i poljubio njegovu ruku.

Schumacher je za svećenika zaređen godine 1953., a par godina nakon toga pridružio se trapističkom samostanu u Bretanji u Francuskoj.

Godine 1964. na zahtjev alžirskog nadbiskupa poslan je u samostanu Majke Božje Altaške gdje je preživio masakr te nakon njega s drugim preživjelim redovnikom obnovio zajednicu. Kasnije je prešao u samostan u Maroku.

U intervjuu kojeg je dao 2011. godine otac Schumacher je kazao kako se neprekidno moli za islamske ekstremiste koji su ubili članove njegove zajednice, navodeći da je opat samostana, otac Christian, oprostio svojim ubojicama prije nego što je podnio mučeništvo.

“Moramo opraštati, Bog nas poziva da ljubimo jedni druge”, kazao je Schumacher.