Film prati priču o tragičnoj sudbini sedmorice redovnika trapista na misiji u Alžiru, no njihovoj tragediji prethodio je 1993. godine masakr ekstremnih islamista nad dvanaestoricom Hrvata, radnika Hidroelektre. U filmu “O bogovima i ljudima” eksplicitno je prikazana scena pokolja 12 Hrvata. Trapistički samostan u planinama Magreba, 90-ih godina dvadesetog stoljeća… Osam francuskih trapističkih monaha harmonično žive uz svoju braću muslimane. Međutim nasilje i teror polagano počinju vladati regijom. Unatoč sve većoj opasnosti koja ih okružuje, svećenici odlučuju ostati – pod bilo koju cijenu – a njihova je odluka svakoga dana sve čvršća… Grupa monaha živeći u alžirskoj zajednici suočava se s fundamentalističkim terorizmom. Godine 1993. u starom trapističkom samostanu Gospe od Atlasa blagi ali odlučni otac Christian (L. Wilson) predvodi osmoricu monaha koji osim u predanim molitvama i uređivanju vrta vrijeme provode i požrtvovno skrbeći o siromašnom lokalnom stanovništvu. Nakon što na obližnjem gradilištu u terorističkom napadu bude hladnokrvno poklano 12 hrvatskih radnika, monasi predvođeni blagim no odlučnim ocem Christianom i iskusnim starim liječnikom Lucom (M. Lonsdale) shvatit će da i njima prijeti smrtna opasnost. A kad uskoro teroristi na čelu s energičnim Omarom (A. Moundy) počnu intenzivno dolaziti u samostan i zahtijevati pomoć, te kad se monasi nađu i na meti vojske, igra živaca s objema zaraćenim stranama postat će gotovo neizdrživa, a na kušnju će doći i istinska vjera i predanost službi samih trapista. Ovo je istinita priča o monasima koji su odlučiti ostati u svom samostanu dok je oko njih bjesnio građanski rat.

O samom filmu

Film “O ljudima i bogovima” režisera Xaviera Beauvoisa inspiriran je životom i tragedijom trapista u Tibhirineu u Alžiru od 1993. do njihove otmice 1996. godine. Istražuje posljednje mjesece života male zajednice kršćanskih redovnika u „muslimanskoj zemlji“. Film pokušava uhvatiti duh tih događanja i onoga što je bilo stavljeno na kocku u zajednici više nego prepričati točne povijesne događaje. Priča započinje nekoliko tjedana prije nego što su teroristi postavili ultimatum naređujući svim strancima da napuste Alžir. Naoružana teroristička grupa na sam je Božić provalila u samostan. Do tada skrivena dilema redovnika, tada postaje jasna: ostati ili otići?

Odluku mora donijeti cijela grupa. Ali za redovnike izbor otići ili ostati usprkos prijetnjama ima veliku težinu. Kada odbiju zaštitu vojske, vlada im naloži da se vrate u Francusku. Svaki redovnik će donijeti vlastitu odluku procjenjujući ljudske, političke i religiozne uloge te prodirući u dubine svoje duše i savjesti. Ove dramatične trzavice prožimaju praktičan i mističan svakodnevni život zajednice: njezinu duboku povezanost sa seljacima i duh mira i milosrđa kojim se pokušala suprotstaviti nasilju koje je nagrizalo Alžir.

O ljudima i bogovima svjedoči o redovničkoj predanosti i snazi poruke mira koju su željeli podijeliti ostajući među svojom muslimanskom braćom: mogućnost bratskog i duhovnog zajedništva između kršćanstva i islama. Redovnici su vojsku zvali „braća iz ravnice“, a teroriste „braćom iz planine“. Bili su svjesni da hodaju po tankoj crti između dviju strana. Film Xaviera Beauvoisa upio je u sebe redovnički pogled na svijet i ritam života trapističkog samostana.

Nagrada za film “O ljudima i bogovima”

Godine 2010. na festivalu u Cannesu ovjenčana Grand Prixom i Nagradom ekumenskog žirija te nominirana za Europsku filmsku nagradu u dvije kategorije, kao i za nagradu BAFTA godinu poslije, intrigantna i vrlo uspjela psihološka ratna drama nekadašnjeg glumca Xaviera Beauvoisa temelji se na istinitim događajima u ishodištu kojih je pogibija dvanaestorice hrvatskih radnika tvrtke Hidroelektra u Alžiru. U središtu autorova zanimanja su intimne psihološke drame plahih monaha suočenih sa smrtnom opasnošću i propitkivanjem odanosti Bogu i vjeri. Njih tumače neki od prvaka francuskog i europskog glumišta, poput velikog karakternog glumca M. Lonsdalea (Dan šakala, Ronin, München) i markantnog L. Wilsona (trilogija Matrix), koji karakterno slojevite likove uspijevaju učiniti uvjerljivima i životnima. Podijeljen u svojevrsne epizode omeđene sa sedam pjevanih misa, film posredno progovara i o zapadnjačkom rasizmu i kulturalnom hegemonizmu, ali bez priklanjanja ikojoj strani.

Otmica i ubojstvo sedmorice francuskih redovnika iz Tibhirine 1996. godine bili su kulminacija nasilja i strahota u Alžiru koje je rezultiralo sukobom između vojske i ekstremističkih terorističkih grupa koje su željele svrgnuti vladu.

Nestanak redovnika – uhvaćenih između dviju strana – imao je velik i dalekosežan utjecaj na vladu, religijske zajednice i međunarodno javno mnijenje. Identitet ubojica i točne okolnosti smrti redovnika ostale su zagonetne do današnjih dana.

2003. godine slučaj je preuzeo francuski sud. S određenih dokumenata skinuta je oznaka tajnosti. U mjesecima koji slijede, nova saznanja možda napokon iznesu istinu na vidjelo.

Priredio: Francisko Pavljuk