Poljski kardinal Henryk Gulbinowicz, kojemu je Vatikan nedavno nametnuo disciplinske mjere, umro je u 97-godini života. Poljska biskupska konferencija je javila da je preminuo u ponedjeljak ujutro, piše CNA.

Ranije ovog mjeseca, u petak 6. studenog, na internetskim stranicama Apostolske nuncijature u Poljskoj objavljeno je da se protiv njega pokreće disciplinski postupak.

Nuncijatura je tada napisala da je kardinalu Gulbinowiczu, koji je od 1976. do 2004. bio nadbiskup Wrocława, ubuduće zabranjeno sudjelovati u crkvenim svečanostima i javnim događajima kao predstavnik Crkve, zabranjeno mu jekoristiti biskupske oznake, zabranjeno mu je  predvoditi euharistiju u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Wrocławu, te mu se oduzima povlastica da bude pokopan u rečenoj katedrali.

CNA piše kako je kardinal bio optužen zbog zlostavljanja sjemeništarca tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća te prikrivanja drugih slučajeva. Gulbinowicz  je od 1976. do 2004. bio nadbiskup Wroclawa.

Rodio se 17. listopada 1923. u Viliusu u današnjoj Litvi, no u to vrijeme je taj grad pod tadašnjim imenom Wilno pripadao Poljskoj. Za biskupa je zaređen 1970. godine, a kardinalom ga je imenovao papa Ivan Pavao II. 1985. godine. Nekad je, kao i većina pripadnika Katoličke Crkve, bio aktivan pristaša sindikata Solidarnost na čelu kojega je bio Lech Wałęsa, a upravo je taj sindikat bio posebno zaslužan za oslobađanje Poljske od komunističke vladavine. Papa Ivan Pavao II. je 3. travnja 2004. godine prihvatio njegovu ostavku s mjesta nadbiskupa Wrocława, kada je imao navršenih 80 godina.

Podsjetimo, prošle je godine nakon prikazivanja dokumentarnog filma “Samo ne reci nikome” koji je problematizirao problem seksualnog zlostavljanja u Crkvi u Poljskoj u medijima optužen i kardinal Gulbinowicz.

Optužio ga je nekadašnji sjemeništarac, a danas informatičar Przemysław Kowalczyk, koji je tvrdio kako je kardinal ušao u njegovu sobu u sjemeništu i seksualno ga iskoristio. Kowalczyk je, kaže, imao 15 godina kada se to navodno dogodilo. Iz nuncijature nisu naveli ima li pokrenuti disciplinski postupak veze s ovim slučajem.