Katolički vjernici u Poljskoj slušali su ovu nedjelju na svetim misama umjesto homilije pismo biskupa u kojemu su se prelati ispričali jer nisu učinili sve što su mogli kako bi spriječili seksualne zločine koje su počinili svećenici i pomogli žrtvama zlostavljanja.

„Priznajemo kako kao pastiri nismo učinili sve da bismo spriječili zlostavljanja. Nema riječi kako bismo izrazili svoj sram zbog zločina koje su počinili svećenici. Ti zločini su uzrokom velike sablazni i treba ih potpuno osuditi, počinitelje strogo kazniti, kao i one koje ih skrivaju“, prenosi poljska Katolička informativna agencija dio sadržaja pisma.

Pismo su sastavili biskupi koji su sudjelovali u nedavnom zasjedanju Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije. Vijeće se, među ostalim, sastalo i zbog problema seksualnog zlostavljanja u Crkvi, problema aktualiziranog dokumentarnim filmom „Samo ne reci nikome“ koji je progovorio o toj temi i izazvao je velike rasprave (o filmu smo pisali OVDJE).

Biskupi su ga spomenuli u priopćenju.

„Film je prikazao zastrašujuća svjedočanstva danas odraslih osoba koje su u djetinJstvu zlostavljali svećenici. U njemu možemo vidjeti i primjere nedostatka osjetljivosti prema njima i nedostatku povjerenja koje je u konačnici koristilo počiniteljima. Film nam je pokazao i razmjere trpljenja žrtava“, stoji u pismu.

Poljski prelati su ustvrdili kako seksualni skandali predstavljaju veliku sablazan za mlade ljude, posebice jer je riječ o zločinima nad djecom za koje su svećenici umjesto pastira bili zlostavljači, a upravo ta zloporaba je od početaka rane Crkve bila smatrano najvećim grijehom.

Biskupi su obećali beskompromisnu borbu sa zlostavljanjem te uputili apel za potporu svih onih koji vode odgojne ustanove u vlasništvu Crkve u koje žele uvesti najviše standarde zaštite djece.

„Takav apel upućujemo i vođama svih katoličkih pokreta i organizacija mladih. Budimo svi zajedno osjetljiviji prema mladima i žrtvama zlostavljanja“, poručuju biskupi.

Pismo vjernicima došlo je usred jakih rasprava koje je spomenuti dokumentarni film izazvao. Nedugo nakon njegova prikazivanja na YouTubeu za seksualno zlostavljanje u medijima je optužen i kardinal Henryk Gulbinowicz, umirovljeni metropolit Wrocława. Njega je optužio nekadašnji sjemeništarac, a danas informatičar Przemysław Kowalczyk, koji je tvrdio kako je kardinal ušao u njegovu sobu u sjemeništu i seksualno ga iskoristio. Kowalczyk je, kaže, imao 15 godina kada se to navodno dogodilo.

Gulbinowicz je do ovih optužbi bio doživljavan kao ugledan prelat, aktivan u oporbenom pokretu Solidarnost.

Nakon što su optužbe protiv njega izašle u javnost, objavljeno je kako je umirovljeni metropolit završio u bolnici. Njegovi odvjetnici objavili su priopćenje u kojem su upozorili medije da prestanu objavljivati neprovjerene i nepotvrđene optužbe protiv kardinala.

U međuvremenu, u raspravama izazvanim seksualnim skandalima brojni katolički intelektualci ukazuju i na potrebu temeljite i cjelovite istrage o mogućim zlostavljačima među svećenstvom.

Tako, primjerice, Grzegorz Górny u svom komentaru upozorava kako, čak i ako nakane autora filma te određenog dijela medija jesu anticrkvene, seksualni zločini među svećenstvom ostaje „realan problem s kojim se treba suočiti“.

Górny naglašava kako film pokazuje točnost „dijagnoze Benedikta XVI. te kako većina zlostavljača nisu pedofili nego homoseksualci koji čine pedofilski zločin“.

„Nema sumnje da je ovo čemu nazočimo početak procesa i da će biti sve više optužbi protiv svećenika… Što će se dalje događati, ovisi o postupcima biskupa i njihovoj reakciji“, napisao je Górny.

Tomasz Terlikowski, još jedan ugledni katolički intelektualac, napisao je kako Poljskoj „prijeti irski scenarij“, ako prelati ne budu odlučno reagirali.

Terlikowski je predložio i osnivanje povjerenstva koje bi istražilo sve slučajeve zlostavljanja u Crkvi u nekoliko zadnjih desetljeća te naglasio kako u tome povjerenstvu moraju biti nazočni i laici.

Goran Andrijanić | Bitno.net