ODLAZAK SLAVNOG TALIJANSKOG REDATELJA

Preminuo Franco Zeffirelli – redatelj ‘Isusa iz Nazareta’ i filma o svetom Franji Asiškom

U 96. godini života preminuo je Franco Zeffirelli, poznati talijanski redatelj kojega, između brojnih djela, najčešće pamtimo po filmu ‘Isus iz Nazareta’ iz 1978. godine, te ekranizaciji života svetog Franje Asiškog ‘Brat Sunce, sestra Mjesec’ koju je snimio davne 1973. godine.

Foto: Wikimedia Commons

Agencija Associated Press podsjetila je kako mu je zbog njegova kazališnog osjećaja povjerena briga oko ceremonije papina ustoličenja 1978. godine, te priprema otvorenja Svete godine 1983. godine.

Pišući o Zeffirellijevom političkom angažmanu 90-tih godina, portal Aleteia donosi informaciju kako je Zeffirelli imao vrlo konzervativna stajališta po pitanju pobačaja, a svoje stavove opravdao je činjenicom da je i sam mogao biti pobačen, budući da je njegovoj majci predlagan pobačaj jer je nosila dijete svojega ljubavnika.

Sa šest godina umrla mu je majka, no u njegovoj je duši ostala zauvijek. “Iako je davno otišla iz mog života, uvijek sam uz sebe osjećao njezinu energiju, kao da je njezin duh sišao na zemlju i zaštitio sina koji je cijeloga života do današnjih dana jednako za njom čeznuo”, napisao je Zeffirelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišući o njegovom najpoznatijem kršćanskom djelu, filmu “Isus iz Nazareta”, filmski kritičar Steven D. Greydanus kaže kako je spomenuti film za Zeffirellija bio vrlo važan projekt i više razloga, te kako je talijanski redatelj puno puta izrazio zabrinutost oko slike Crkve u svijetu modernih medija.

“Kako ‘Isus iz Nazareta’ ulazi u peto desetljeće, on ostaje neusporediv: razumljiv pogled na evanđelja, od rođenja do uskrsnuća Isusova, utemeljen na sva četiri evanđelja, ali istovremeno pod snažnim utjecajem Starog zavjeta i židovske tradicije, kao i katoličke umjetnosti i imaginacije”, piše Greydanus.

Potaknut velikim uspjehom svoga ranijeg filma “Romeo i Julija”, ekraniziran na način koji je odgovarao tadašnjim antiestablišmentskim stavovima mladih generacija, Zeffirelli je isto ponovio i u filmu o svetom Franji Asiškom, za koji glazbu potpisuje škotski pjevač Donovan, tada izuzetno popularan među mladima i jedna od ikona kontrakulture. Film “Brat Sunce, sestra Mjesec” u svome je scenariju nastojao naglasiti paralele Franjinog života s modernim trendovima i svjetskim problemima, pa je rat u kojemu mladi Franjo sudjeluje prikazan nalik na tada aktualni Vijetnamski rat, sukob s ocem predstavlja alegoriju na tada aktualni generacijski jaz, a na koncu su Franjo i njegovi sljedbenici prikazani kao svojevrsna preteča modernih hipija. Zbog svega toga film je naišao i na brojne kritike, te nije ostvario veliki uspjeh.

Franco Zeffirelli rođen je u Firenci 12. veljače 1923. godine. Nakon studija arhitekture u Francuskoj, posvećuje se kazališnoj glumi, a od 1945. radi kao scenograf i kostimograf u dramama i operama. Potom prelazi na režiju, postavljajući klasična kazališna i operna djela. Kao redatelj je debitirao komedijom “Kemping”, a proslavio se ekranizacijom Shakespeareovih komada “Ukroćena goropadnica” i “Romeo i Julija”, te postavljanjem najpoznatijih talijanskih opera.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Objavljeno: 16. lipnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi