Kocka, karte i slične igre u kojima dobitak uglavnom ovisi o sreći, nisu samo štetne zabave nego su jednostavno po svojoj naravi loše i vrijedne svake pokude, kaže Franjo Saleški

Foto: Shutterstock

Kocka, karte i slične igre u kojima dobitak uglavnom ovisi o sreći, nisu samo štetne zabave nego su jednostavno po svojoj naravi loše i vrijedne svake pokude; zbog toga ih zabranjuju i građanske i crkvene vlasti. No, u čemu je zlo? – pitat ćeš se. U takvim se igrama ne dobiva pameću, nego srećom, a ona se često okreće onomu tko to po svojim sposobnostima i vještini uopće ne zaslužuje; to, dakako, vrijeđa pamet – no, tako smo dogovorili, reći ćeš mi. Dakako, time dokazuješ da onaj tko dobiva ne čini ništa nažao onim drugima, ali to još ne znači da se i igra i pogodba ne protive razumu.

Dobitak mora biti nagrada za vještinu i okretnost, a ovdje on nagrađuje samo sreću koja ne zaslužuje ništa jer ne ovisi o nama.

Osim toga, te igre nazivamo razonodom i radi nje su i izmišljene; ipak, one sa zabavom nemaju ništa, nego su mučan posao; nije li posao kad ti je duh stalno obuzet i napregnut neprestanom pozornošću i bez prestanka ga muče nemir, strah i tjeskoba? Ima li sumornije, žalosnije i sjetnije pozornosti od pozornosti igrača na sreću? Zbog toga u takvoj igri ne smiješ govoriti, ne smiješ zakašljati; jer inače; začas ćeš planuti.

Konačno, u takvoj se igri čovjek raduje samo dobitku, a nije li to nepravedno kad nema dobitka bez suigračeva gubitka? Takva je radost zaista sramotna. Zbog tih su triju razloga takve igre zabranjene. Veliki kralj sveti Luj, znajući da se njegov brat grof anžuvinski kocka s Valterom Nemurskim, iako bolestan, skupio je posljednje snage i nekako se dovukao do njihove sobe, zgrabio ploču, kocke i ono nešto novca što se tamo našlo, i, silno srdit, sve zajedno bacio kroz prozor u more. Sveta i čista djevica Sara, govoreći Bogu o svojoj nevinosti, reče; Gospodine, ti znaš da se nikad nisam družila s kockarima. 1

sveti Franjo Saleški

Gornji tekst je ulomak iz knjige “Filotea” sv. Franje Saleškog u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.

Footnotes

  1. Tob 3, 16-17