Državno odvjetništvo u Parizu priopćilo je kako požar u Notre-Dameu, koji je buknuo u travnju, nije podmetnut, donosi CNN. „Preliminarna istraga požara, u kojem je uništen velik dio crkve koja je stara 850 godina, pokazuje kako on nije namjerno izazvan“, izjavio je pariški državni odvjetnik Remy Heitz.

Dodao je kako će nastavak istrage povjeriti trojici istražnih sudaca koji raspolažu većim ovlastima u istrazi i koji mogu podići optužnicu za nemar protiv eventualnih počinitelja.

Heitz je također izjavio kako su uočeni stanoviti propusti, ali i da „dosadašnja istraga ne omogućuje da utvrđivanje točnog uzroka požara“. Državni odvjetnik je rekao kako je nekoliko pretpostavki privuklo pozornost istražitelja.

Postoji mogućnost da je požar izazvao električni kvar ili neugašeni opušak. „Za sada ne možemo dati prednost niti jednoj od ove dvije mogućnosti“, zaključio je državni odvjetnik Heitz. Istražitelji su tijekom predistrage saslušali stotinjak svjedoka, radnika, čuvara i direktora tvrtki koji su radili na gradilištu te čelnike biskupije.

Požar na katedrali, koji je buknuo na početku Velikog tjedna, potresao je svijet i potaknuo brojne donatore da se uključe u obnovu simbola Francuske, ali i kršćanskog zapada. Prva sveta misa nakon požara služena je 15. lipnja kada je na njoj sudjelovao uzak krug ljudi sa zaštitnim kacigama na glavi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net